Een zonnetje? Heerlijk. Té veel zon? Minder leuk. Zeker als het wekenlang duurt, ben je die hitte wel eens zat. Het liefst vlucht je naar het noordelijkste puntje van Noorwegen om wat kou te pakken, maar dat is helaas geen optie. Daarom hebben we tips om de boel wat dragelijker te maken.
- Leef als een Spanjaard
In warmere landen is het gezondheidsrisico door warmte lager. Waarschijnlijk zijn ze gewend om zich aan te passen. Ze houden Siësta, gaan niet hardlopen of tennissen op het heetste van de dag, drinken voldoende, zorgen voor verkoeling en blijven uit de zon. Wij Nederlanders zijn soms zo blij met het mooie weer dat we die dingen vergeten.
- Wees alert
Let op deze signalen: hoofdpijn, duizeligheid, verlies aan concentratie, dorst, flauwte en donkere urine (een teken van uitdroging). Dan is het zaak om - als een Spanjaard - rustiger aan te doen.
- Smeren, smeren, smeren. Vooral de kinderen!
Vaak smeren we ons in als ze naar het strand gaan, maar vergeten het in de tuin of bijvoorbeeld op de fiets. Smeer vooral kinderen extra in, tijdens het spelen pakken ze veel zonnestralen op en hun huid is nog kwetsbaar. Overweeg ook een petje, hoedje en beschermende UV-kleding.
- Drink goed
Drink goed en vermijd (teveel) alcohol, want dat onttrekt vocht. Een glaasje zoute bouillon daarentegen houdt juist vocht vast.
- Gebruik je medicijnen? Check de bijsluiter
Sommige medicijnen werken minder goed als ze op een warme plek liggen. Ook zijn er medicijnen die het vermogen om uitdroging tegen te gaan verminderen. Overleg bij twijfel met de arts of het verstandig is het gebruik aan te passen.
- Let extra op in het verkeer
In een hete zomer is het verkeer gevaarlijker. Dit komt door een gebrek aan slaap door warme nachten en soms ook door smog.
- Wees extra alert voor ouderen
Vooral ouderen zijn extra kwetsbaar in de hitte. Heb je ouders op leeftijd of een oude buurman? Bied dan aan om bijvoorbeeld de boodschappen te doen. Ben je zelf ‘op leeftijd’? Span je zo min mogelijk in en laat je helpen.
Klachten? Vraag advies!
Is het bij jou misschien al wat te laat voor preventieve tips? Heb je last van warmte-uitslag, voel je je al een paar dagen niet lekker of ben je veel duizelig? Vraag dan advies aan 1 van de medisch deskundigen in de Dokter op zak app. Dat kan altijd, ook ’s avonds of in het weekend.
Dit kun je doen op je werk
Als er extreme hitte op komst is, dan stellen het RIVM en KNMI een hitteplan op voor zorginstellingen. Als werkgever of als collega’s onderling kun je ook zo’n hitteplan maken. Denk bijvoorbeeld hier aan:
- Verwacht iets minder van elkaar
Doet een werknemer fysiek werk in de buitenlucht? Bijvoorbeeld in de bouw? Verwacht niet hij of zij hetzelfde werk kan verzetten als op een koele dag.
- Maak een tropenrooster
Bijvoorbeeld een werkdag die vroeg op de ochtend start en stopt op het heetst van de dag.
- Zorg voor drinken en verkoeling
Zorg voor kantoorruimtes met een goede airco en zonwering. Met veel water op de werkplek. Of een pauze met verfrissende drankjes en ijsjes.
- Voorkom onnodig warme dresscodes
Natuurlijk wil je niet dat iedereen in zijn zwembroek op kantoor zit. Maar voorkom dat collega’s onnodig warm gekleed zijn.
Voorkomen is beter dan genezen
Zeker met zulke hitte, is het dus goed om aan je gezondheid te denken. En daar helpen we je graag een handje mee. Zo krijg je in de module Zorg & Herstel bijvoorbeeld een vergoeding voor een mindfulness training of een online slaapcursus. Wil je weten hoeveel dat kost? Bereken je premie en je weet 't binnen 2 minuten!