Naar inhoud
Een meisje met bruin krullend haar geniet slapend van een warme omhelzing die lijkt op die van een verzwaringsdeken.

Verzwarings­deken voor een betere nacht­rust

Antwoorden op de 6 meest gestelde vragen over verzwaringsdekens.
Lig je weleens wakker van die eindeloze gedachten? Of droom je van een diepe slaap zonder onderbrekingen? Met een verzwaringsdeken krijg je een omhelzing die je helpt ontspannen. Ontdek de magie van een goede nachtrust die de chaos van de dag doet vergeten. Lees hoe je zorgverzekering je kan helpen aan een betere nachtrust. Bijvoorbeeld via de Blijmakers van FBTO.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is zwaarder dan een normaal deken en oefent daardoor lichte druk uit op je lichaam. Je krijgt iets om je heen dat je omarmt. Dat stimuleert de afgifte van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Ook verlaagt het deken het stresshormoon cortisol. Zo krijg je een veilig gevoel en slaap je beter. 

Waarvoor kun je een verzwaringsdeken gebruiken?

Angst bij het slapen gaat niet over spoken onder je bed. Het heeft vaak te maken met het herbeleven van alles wat je op een drukke dag hebt meegemaakt. Soms gaat dat samen met zorgen of angsten. Het gewicht van het deken kan je extra comfort bieden en helpen tot rust te komen. Volgens een Amerikaans onderzoek verbetert een verzwaringsdeken de slaap bij volwassenen en kinderen met psychische problemen, zoals ADHD en autisme. (Bron: National Library of Medicine)

Hoe kies je de juiste verzwaringsdeken?

Als je op zoek bent naar het perfecte verzwaringsdeken, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

Niet te zwaar en niet te licht

Een te zwaar deken voelt onplezierig. Een goede richtlijn is om te kiezen voor een deken die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt. Weeg je bijvoorbeeld 85 kilo? Dan is een deken van 8,5 kilo ideaal.

Niet te groot en niet te klein

het deken moet je volledig bedekken, van je nek tot je tenen, zonder dat hij over de randen van je bed hangt. Dit voorkomt dat je het deken van je afglijdt, terwijl je net in de wolken was.

Keep it cool

Kies een deken van ademende materialen, zodat je comfortabel blijft. Zelfs als je het ’s nachts snel warm hebt. Dit is vooral belangrijk als je gevoelig bent voor opvliegers.

Kleine wasjes, grote wasjes

Check of je de deken zelf kunt wassen. Veel verzwaringsdekens zijn wasbaar in je eigen wasmachine, maar voor zwaardere modellen moet je misschien naar de wasserette.

Voor wie is een verzwaringsdeken?

Voor iedereen die dieper wil ontspannen en de drukte van de dag wil laten varen. Daarnaast tonen sommige wetenschappelijke onderzoeken (Bron: National Library of Medicine) al positieve effect aan bij aandoeningen zoals:

  • Slaapstoornissen, slapeloosheid
  • ADHD en ADD
  • Stress
  • Autisme
  • Angststoornissen

Goed om te weten: er zijn ook wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat je niet beter slaapt onder een verzwaringsdeken. We weten het dus niet 100% zeker (Bron: National Library of Medicine).

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Veel mensen voegen het verzwaringsdeken toe aan hun slaaproutine. Maar je kunt het ook gebruiken tijdens ontspannende activiteiten, zoals lezen of tv-kijken. Zo geef je jezelf de tijd om te wennen aan het gebruik van het verzwaringsdeken. In het begin kan het zwaar aanvoelen. Als je het daarna vaker gebruikt, zul je merken dat de druk je juist op je gemak stelt. Geef het deken dus de kans om zijn werk te doen.

Zijn er ook risico’s?

Een verzwaringsdeken is niet voor iedereen geschikt.

Medische aandoeningen

Heb je ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten of andere medische aandoeningen? Neem dan eerst contact op met je huisarts. 

Kinderen

Wees ook voorzichtig met het gebruik bij (kleine) kinderen. Zorg ervoor dat het deken niet te zwaar voor hen is en dat goed past bij de grootte van hun bed. 

Aanhoudende klachten

Daarnaast ervaren sommige mensen in het begin een ongemakkelijk gevoel of zelfs spierpijn door de extra druk. Dit is normaal tijdens de wenperiode. Maar als het aanhoudt, kun je beter stoppen met het gebruik.

Beter slapen met behulp van je zorgverzekering

Of je nu worstelt met slapeloosheid of gewoon op zoek bent naar extra ontspanning op de bank. Laat je eens lekker omhelzen door een verzwaringsdeken. Maar let altijd goed op de risico’s. Andere tip voor een betere slaap: heb je de aanvullende module Zorg & Herstel? Dan krijg je maximaal € 150,- vergoed voor een slaapcursus.

En….gaaaaap 🥱….nog een kleinigheidje voor het slapen: met de FBTO Blijmakers krijg je korting op bijvoorbeeld verzwaringsdekens en ondersteunende hoofdkussens. Welterusten… 🌙

Misschien vind je dit ook interessant...