Naar inhoud
Vrouw met een stralende glimlach heeft vitaminepil in haar hand.

Welke vitamine­pillen werken goed voor jou?

Ontdek welke supplementen voor jou het verschil kunnen maken.
De ene vitaminepil is de andere niet. Vitaminepillen zijn zeker een steuntje in de rug, maar ze vervangen geen gezonde maaltijd. Soms komen ze goed van pas. Bijvoorbeeld als je nét dat beetje extra nodig hebt voor je weerstand tijdens de winter. Of nét dat beetje extra voor focus op je werk of studie. Maar wat doen ze nu echt, en zijn ze ook iets voor jou? Lees gauw verder. En check hoe je zorgverzekering jou nog meer kan helpen aan een gezondere leefstijl. Bijvoorbeeld met de FBTO Blijmakers.

Hoe goed werken vitaminepillen? En hoe lang?

Soms lukt het even niet om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Dan geven vitaminepillen je gezondheid een fijne boost. Vitamine C en D zijn bijvoorbeeld je beste maatjes voor een sterke weerstand, terwijl biotine (vitamine B8) goed is voor je huid en haar (Bron: Voedingscentrum).Het verschilt per vitamine hoe snel je resultaat voelt. Vitamine C kan bijvoorbeeld al in een paar dagen je weerstand verhogen, omega-3 pas na enkele weken. 

Is het verstandig om vitaminepillen te slikken?

Er is niets mis met vitaminepillen. Denk aan vitamine D in de winter of omega-3 voor die scherpe hersenen! Maar het is belangrijk om ze af te stemmen op jouw persoonlijke situatie, want te veel van sommige vitamines kan ongezond zijn. Voordat je begint met slikken, is het slim om even advies te vragen in de apotheek. Ook kan je een persoonlijk adviesrapport laten maken. 

Hebben multivitaminen nut?

Multivitaminen kúnnen nuttig zijn, afhankelijk van jouw behoeften. Laten we snel kijken naar een paar voorbeelden: 

1. Algemene weerstand

In de herfst en winter, wanneer griep en verkoudheid op de loer liggen, kunnen vitamine C, D en zink goed zijn voor je weerstand. Volgens het Voedingscentrum houdt vitamine C je weerstand in stand. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem. Zink is nodig voor een optimaal afweer- en immuunsysteem. (Bron: Voedingscentrum)

Hou je aan de dosering 

Vitamine D kan bij langdurig gebruik in hoge doseringen schadelijk zijn voor je nieren, dus volg de geadviseerde hoeveelheden. Vergeet niet dat je ook je voeding kunt aanvullen met een lekkere groentepasta vol vitamine C! Een paar schijfjes citroen in je water kan ook wonderen doen.

2. Supplementen voor jouw leeftijd

Kinderen en tieners

  • Vitamine D: Voor als de dagen korter worden en ze binnenspelen, zonder zonlicht
  • Calcium: Essentieel voor sterke botten en tanden.
  • Multivitaminen: Voor voldoende voedingsstoffen tijdens de groei.

Jongvolwassenen (18-35) en jonge ouders

  • B-vitamines: Voor energie in een drukke levensstijl, waarin veel verandert.

Volwassenen (30-50 jaar)

  • Magnesium: Geeft je energie en helpt je bij beheren van stress. 
  • Co-enzym Q10: Voor je hartgezondheid als je véél stress hebt.

Ouderen (60+)

  • Omega-3 vetzuren: Ondersteunen de hartgezondheid en je hersenen.
  • Probiotica: Ondersteunen de spijsvertering en het immuunsysteem.

Speciale wensen voor…

  • Vrouwen: IJzer, calcium en foliumzuur tijdens menstruatie en na de overgang. En foliumzuur: Voor vrouwen die zwanger willen worden.
  • Mannen: Zink voor een gezonde prostaat en testosteron.
  • Mensen met een donkere huid: Extra vitamine D, omdat je huid minder zonlicht opneemt.

3. Concentratie en omgaan met stress

Sta je voor een belangrijk examen of heb je een drukke werkweek voor de boeg? Dan kunnen vitaminepillen en andere supplementen je goed helpen:

  • Omega-3 vetzuren: Deze kunnen je hersenen helpen zodat je goed kunt nadenken.
  • Ginkgo biloba: Dit kan helpen je geheugen te verbeteren door de bloedcirculatie in je hersenen te ondersteunen.

Denk om je water en zuurstof

Voordat je overgaat op supplementen is het goed om te checken of je wel voldoende water drinkt. Een paar glazen water doen al veel voor je concentratie. Of neem even een korte pauze! Een beetje frisse lucht kan wonderen doen voor je focus. Misschien heb je verder niks nodig.

Werken ze goed? 

Omega-3’s zijn goed onderzocht en zijn mogelijk goed voor je denkvermogen. Maar let op: de resultaten uit verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen. Dit weten we dus nog niet 100% zeker (Bron: Voedingscentrum)  

Risico op overdosering? 

Te veel omega-3 kan het bloed dunner maken, dus volg de aanbevolen hoeveelheden!  

4. Beauty: huid, haar en nagels

Wil je een boost voor je huid, haar en nagels? Supplementen zoals biotine (vitamine B8), collageen en vitamine E kunnen daar zeker bij helpen:

  • Biotine: Helpt de groei van haar en nagels bevorderen.
  • Collageen: Zorgt voor een mooie huidelasticiteit.Vitamine E: Een antioxidant die je huid beschermt.

Werken ze goed?

Biotine en collageen zijn populaire keuzes voor een stralend uiterlijk, en vitamine E is een must voor je huid. Je kunt deze alle drie ook op natuurlijke wijze binnenkrijgen, door het eten van o.a. eieren, amandelen, walnoten, zaden, haver en gerst, avocado's, spinazie, broccoli en citrusvruchten.

Risico op overdosering

Let op, want te veel vitamine E kan je bloedstolling verstoren.

Gezonde leefstijl met behulp van je zorgverzekering

Lang verhaal kort: vitaminepillen kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor je gezondheid, maar gebruik ze verstandig! En zie het als onderdeel van een gezonde leefstijl. Wist je bijvoorbeeld dat je via je zorgverzekering een vergoeding kunt krijgen voor Gezonde Leefstijl Interventie (GLI)? Of zelf spieroefeningen kunt doen via de FBTO Online Fysio app

En psst… nog een klein extraatje als je al een zorgverzekering bij FBTO hebt: met de FBTO Blijmakers krijg je korting op de vitamines van Just2BFit en de gezonde weekmenu’s van FitChef.

Misschien vind je dit ook interessant...