Wist je dat stress niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk een negatief effect op je kan hebben? Veel mensen hebben tegenwoordig te maken met stress. Logisch, het kan heel moeilijk zijn om dingen los te laten. Misschien pieker je ’s avonds nog over dat vervelende klusje op het werk. Of zit je uren te dobben over het meningsverschil met je buurvrouw. Snappen we, maar gezond is het niet.
Probeer deze gedachten daarom niet teveel aandacht te geven. Hoe meer je aan deze situaties blijft denken, hoe moeilijker het wordt om ze los te laten. Bekijk elke situatie van de positieve kant. Vind je dat moeilijk? Dan kun je daar hulp bij krijgen. Bijvoorbeeld door een cursus mindfulness te volgen. Deze krijg je vergoed vanuit de
module Zorg & Herstel.
Doe dingen die je energie geven
Vervelende dingen kosten vaak energie, terwijl leuke dingen juist energie geven. Wil je werken aan je vitaliteit? Dan is het belangrijk dat je een goede balans tussen die 2 vindt. Ga op zoek naar die dingen die je energie geven. Pak die leuke hobby weer op, luister naar je favoriete muziek of breng een bezoekje aan een vriend of vriendin. En geniet. Je voelt je al snel lekkerder in je vel en krijgt meer energie voor die vervelende klusjes die toch gedaan moeten worden.
Plan leuke uitjes en kijk ernaar uit
De meeste mensen kijken vaak maanden uit naar hun geplande vakantie. En dat is natuurlijk niet voor niets. Ergens naar uitkijken geeft een heerlijk gevoel. De voorpret alleen al geeft je energie. Plan dus wat leuke uitjes, zoals etentjes of een gezellig weekendje weg. Zo breng je meteen wat extra tijd door met je vrienden en familie. Voel je je op een dag wat minder goed? Denk dan aan al die leuke plannen die je hebt gemaakt. Je zult zien dat de wereld om je heen meteen een stukje zonniger wordt.
Ontspan wanneer je het nodig hebt
Vitaliteit tip nummer 1 wanneer je een druk leven hebt: vergeet niet om voldoende rust te nemen. Zorg voor genoeg ontspanning en relax wanneer jij dat nodig hebt. Er zijn veel verschillende manieren om te ontspannen. Neem bijvoorbeeld eens een powernap, doe ademhalingsoefeningen of maak een wandeling in de frisse buitenlucht. Hoe je ontspant is niet belangrijk. Het gaat erom dat het voor jou werkt. Kies waar jij je goed bij voelt.
Eet gezond
Voor een goede vitaliteit zijn de juiste voeding en voldoende beweging onmisbaar. Eet gezond en niet altijd hetzelfde. Lastig? Valt mee. Je hebt vast een favoriete groente. Paprika? Courgette? Broccoli? Google jouw lievelings en voeg er het woordje “recept” aan toe, wedden dat je wat lekkers vindt?
In 1 keer je eetpatroon omgooien is lastig dus begin klein. Kies 1 slechte gewoonte per 2 weken om afscheid van te nemen. Begin bijvoorbeeld met frisdrank vervangen door water met citroen of munt. Of stop met suiker in je koffie en thee. Daarna vervang je ongezonde tussendoortjes als ontbijtkoek of voorverpakte koekjes door iets gezonds. Groente met hummus of een handje noten zijn goede opties.
Beweeg voldoende
Dat geldt ook voor meer bewegen. Je hoeft niet vanaf niets ineens 4 keer per week naar de sportschool. Sterker nog, dat vinden je spieren waarschijnlijk niet leuk. Begin klein, met een lunchwandeling bijvoorbeeld. En – cliché, maar waar – neem de trap in plaats van de lift. Fiets een stukje om van werk naar huis. Of zoek een leuk groepslesje waar je met vrienden of vriendinnen aan mee kunt doen in de sportschool.
Wanneer je beweegt, maakt je lichaam gelukshormonen aan. En die zorgen ervoor dat je beter in je vel zit.
Houd vol!
Vergeet niet dat je een mentale en fysieke topconditie niet binnen 1 dag bereikt. Neem de tijd en je zult merken dat je vitaliteit verbetert en je je steeds een beetje energieker voelt! Meer lezen? Bekijk onze
gezonde leefstijl tips!
Weet je niet zo goed waar je moet beginnen qua sport? Of ben je bang dat die ene blessure weer opspeelt? Dan kan een fysiotherapeut je op weg te helpen. Je krijgt een consult voor een sportblessure bijvoorbeeld vergoed vanuit de
module Spieren & Gewrichten. Ook kun je een vergoeding krijgen voor een online hardloop coach. Wel zo fijn!