Ook al is het niet altijd verplicht om een overlijdensrisico te koppelen aan je hypotheek, toch kan het zinvol zijn om er 1 af te sluiten. Zo kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek blijven betalen als jij er niet meer bent.
Sluit je de hypotheek samen met iemand anders af? Bijvoorbeeld met je partner, omdat jullie samen een huis gaan kopen? Sluit de FBTO Overlijdensrisicoverzekering dan 2 keer af. Een keer voor jezelf en een keer voor een ander. Dan zijn jij en je partner beiden verzekerd van een uitkering als 1 van jullie komt te overlijden. Dat heet kruislings afsluiten.
De hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld de bank) wil zeker zijn dat de hypotheek wordt afgelost als jij of je partner komt te overlijden. Daarom willen ze vaak dat ook de polis wordt verpand. Dat betekent dat zij als pandhouder op de polis worden gezet. Overlijd jij of je partner? Dan ontvangt de hypotheekverstrekker altijd als eerst het verzekerd bedrag om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Blijft er daarna nog een bedrag over? Dan keren wij dit uit aan de begunstigde(n).
Is de hypotheek afgelost? Dan valt het huis zonder óf met een lagere schuld in de erfenis. Ben je erfgenaam van het huis? Dan betaal je eerder erfbelasting.
Soms is het voor de belasting goed dat de uitkering niet direct naar de pandhouder gaat. Maar eerst naar de begunstigde(n). De pandhouder vindt dit alleen goed als met de uitkering (een deel van) de hypotheek wordt afgelost. Dit spreek je af in een 'betalingsopdracht' of een 'partnerverklaring'. In dit geval is niet de hypotheekverstrekker de begunstigde, maar krijgt de aangewezen begunstigde de uitkering om (een deel van) de hypotheek te betalen. De begunstigde lost dan de schuld af met eigen geld. En voor de erfbelasting kan dit handig zijn.
Een betalingsopdracht of partnerverklaring heeft invloed op de erfbelasting die je moet betalen. Of een betalingsopdracht of partnerverklaring handig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zoals het vermogen en de vrijstellingen die gelden. Wij kunnen niet bepalen of een betalingsopdracht of partnerverklaring slim voor je is. Een hypotheekadviseur kan dit ook niet. Het beste is om voor meer informatie en advies naar een notaris of een belastingadviseur te gaan.