Overlijdensrisicoverzekering kruislings
24 februari 2023Wat zijn de voordelen van het kruislings afsluiten van een verzekering? En hoe regel je dit? Je leest het hier.
Lees het artikel over"We waren eigenlijk niet op zoek, maar toen kwamen we ineens ons droomhuis tegen”, vertelt Renate. “Een grote tuin en toch vlakbij de stad, heerlijk! Natuurlijk hopen we dat we hier gezond samen oud worden. Maar we vroegen ons ook af: wat als 1 van ons overlijdt? Kan de ander hier dan gewoon blijven wonen? Onze adviseur kwam met een passend antwoord: een overlijdensrisicoverzekering. Wel zo slim!’’
Je bent niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten bij je hypotheek. Wél kan het verstandig zijn. Marcel vertelt waarom: “Omdat we zijn verhuisd naar een grotere woning, moesten we een hogere hypotheek afsluiten. Die hogere maandlasten kunnen we nu prima betalen. Maar wat als er iets gebeurt met 1 van ons? En de ander moet het bedrag zelf ophoesten? Dan wordt het wel te duur. Daarom hebben we een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.”
Renate vertelt hoe ze de verzekering hebben afgesloten: “We kozen voor een uitkering op elkaars leven. Dat betekent dat Marcel een bedrag krijgt als ik overlijd. Daarmee kan hij de helft van de hypotheek aflossen. Zo kan hij dus beter rondkomen. Als Marcel iets overkomt, krijg ik ook een bedrag. Onze adviseur noemde dit kruislings afsluiten.”
“We hebben er dus zelf voor gekozen om een ORV af te sluiten. Die zekerheid wilden we graag. Maar het was ons niet verplicht vanuit de bank”, vertelt Marcel. Dat werkt niet altijd zo. In sommige gevallen kan de bank waar je het geld voor je hypotheek leent, je verplichten een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het verschil zit vaak in de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Hypotheekverstrekkers bepalen zelf of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is. Dit gebeurt bijna nooit bij hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ben je naast het verhaal van Renate en Marcel benieuwd naar andere voorbeelden? Lees dan deze voorbeelden van onze klanten.
Sluit je een hypotheek af zonder NHG? Dan willen sommige banken dat je een ORV afsluit. Bijvoorbeeld als de hypotheek hoger is dan een afgesproken percentage (bijvoorbeeld 80%) van de marktwaarde van je huis.
In dit voorbeeld rekent de bank met een percentage van 80%: Je sluit een hypotheek af op een woning met een marktwaarde van € 350.000,-. En je leent bij deze bank meer dan 80%, bijvoorbeeld € 281.000,-. Dan wil de bank dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.
Wist je dat je een overlijdensrisicoverzekering online af kunt sluiten bij FBTO? Bereken de premie binnen 2 minuten. Voor een paar euro per maand ben je al verzekerd. Ook met het samenstellen helpen we je stap voor stap verder. Wel zo makkelijk!