Goed voorbereid met een cursus EHBO
Wat als er iemand in de buurt in een levensbedreigende situatie komt? Dan kun je maar beter EHBO kennen. Zo regel je dat.
Lees het artikel overHoe verleidelijk het ook is: rol niet van je werkplek naar de bank, om daar vervolgens de hele avond niet vandaan te komen. Niet voor niets zegt DWDD-professor Erik Scherder: “zitten is het nieuwe roken". Beweging activeert je hersenen. Het verbetert de concentratie en vermindert stress.
Op een normale werkdag beweeg je vaak ongemerkt. Je fietst naar kantoor, pakt de trap naar de verdieping waar je werkt en loopt naar vergaderingen en de koffie. Werk je thuis? Dan heb je die beweging niet. Ga tussen de middag een rondje lopen. Of zet een alarm op je computer en doe tussendoor wat oefeningen. Ook handig: check je zorgverzekering. Misschien krijg je wel een vergoeding voor een personal trainer op afstand.
Uitslapen, op je gemak een kop koffie, de krant lezen. O wacht, er moet nog gewerkt worden vandaag! Als je lange tijd moet thuiswerken, is het belangrijk dat je je aan een ritme houdt. Sta gewoon vroeg op, neem een douche en drink een kop koffie. Maar start daarna dan ook je laptop op en begin aan je werkdag.
Ook in het kader van je aan een ritme houden: trek normale kleding aan. Je huispak zit misschien lekkerder, maar erg motiverend is het niet. Je blijft als het ware hangen in de “chill-modus”. Kies dus gewoon voor die spijkerbroek.
Heb je een kamer in huis over? Een logeerkamer of zolder? Dat is nu je thuiswerkplek. Zorg voor een bureau, fijn licht en als het kan een goede stoel. En vergeet het toetsenbord, de muis en eventueel extra computerscherm niet. Zo voorkom je lichamelijke pijntjes na een paar dagen of weken.
Heb je geen extra ruimte in huis? En ben je aangewezen op de keukentafel? Dan is het moeilijker om een fijne thuiswerkplek te maken. Probeer alsnog een toetsenbord en muis te gebruiken. En zet - als het kan - een goede bureaustoel bij de keukentafel.
Ruim alles aan het einde van de dag op. Of zet een kamerscherm voor je thuiskantoor. Zo houd je die scheiding tussen werk en privé. Ook slim: ruim de rest van het huis op. Rommel in de kamer zorgt voor rommel in je hoofd.
Laat ze een speurtocht door het huis doen, maak een ingewikkelde puzzel of geef ze een nieuw boek cadeau. Alles om de kinderen een paar uur rustig te houden. Zijn je kinderen wat ouder? Spreek met ze af dat je niet bereikbaar bent voor spelletjes zodra je je koptelefoon op hebt. Duidelijkheid helpt.
Normaal verloopt je werkdag volgens een bepaalde structuur. E-mail, vergadering, een paar uur werken. Nu is dat anders, die structuur is weg. En dat kan zorgen voor chaos in je hoofd. Maak daarom een dagelijkse takenlijst met dingen die je af wilt hebben. Tip: plan ze in je agenda. Zo weet je of je een realistische lijst hebt gemaakt.
Eet gezond en regelmatig. Die zak chips in de kast roept je, maar kies toch liever voor een stuk fruit. Dat geeft meer energie dan een calorieënbom.
Even terug naar dat ritme. Want het is verleidelijk om te laat te beginnen met werken. Maar ook om te lang door te gaan. Je zit er nu toch en je hoeft nergens heen. Dus waarom niet nog een paar uurtjes doorknallen, nu je er net zo lekker inzit? Dat kan en dat is niet erg. Maar pas op dat het niet iedere dag gebeurt. Het is niet de bedoeling dat je straks overspannen thuis zit.
Lastig, zeker als je geen goede werkplek hebt thuis. Toch is het belangrijk om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je schouders niet gaan hangen.
Is het al te laat en zit je met pijn achter je computer? Of weet je niet waar je precies moet beginnen? Neem contact op met de fysiotherapeut. Hij of zij kan je fijne tips geven. Gewoon op afstand. Bij FBTO kun je dat vergoed krijgen vanuit de module Spieren & Gewrichten. Wel zo fijn.