Naar inhoud
gezinsuitbreiding

Gezinsuitbreiding? Dit wil je vooraf weten

Zwanger! Geniet je van deze bijzondere tijd? Een goede voorbereiding kan daaraan bijdragen. We helpen je graag op weg.
Een baby op komst, spannend! Alles is nieuw en er verandert veel. Aan je lichaam, maar ook aan je persoonlijke situatie. Er zijn dan ook heel wat praktische zaken die geregeld moeten worden.  Op het gebied van je zorgverzekering bijvoorbeeld. We vertellen je graag wat je allemaal wilt weten als er gezinsuitbreiding op komst is.

Gezinsuitbreiding en je verzekering

Niet bij elke verzekeraar krijg je een volledige vergoeding voor bijvoorbeeld de bevalling in het ziekenhuis of kraamzorg. Een deel van deze kosten wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Maar wil je niet alle kosten zelf betalen? Dan heb je daar soms een aanvullende verzekering voor nodig. Weet je niet zeker wat je verzekeraar allemaal vergoed bij gezinsuitbreiding? Vergeet dan niet je polis te controleren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Regel je zwangerschapsverlof

Heb je een baan? Dan vraag je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever. Dit doe je uiterlijk 7 weken voor je uitgerekende datum. Je zwangerschapsverlof begint namelijk 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum. Zit je in de ziektewet? Dan ben je verplicht om 6 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan. Ben je zzp’er? Dan kun je een ZEZ-uitkering aanvragen. Je krijgt dan 16 weken lang een uitkering, zodat je toch met verlof kan.

Het erkennen van je kind

Als je niet getrouwd bent met je partner, is het belangrijk dat je partner het kindje erkend en ouderlijk gezag aanvraagt. Dit kan zowel voor als na de geboorte op het gemeentehuis. Het handigste is om het kindje al voor de geboorte te erkennen, dan heb je dat maar gedaan. De moeder moet hiervoor namelijk toestemming geven. En dat is voor de bevalling makkelijker dan erna.

Een kraampakket kopen

Bij de meeste verzekeraars kun je een kraampakket kopen. Wat hier precies in zit, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Maar het is altijd een medisch kraampakket met allemaal spullen die handig zijn bij en na de bevalling. Zorg ervoor dat je hem van tevoren koopt en klaar hebt staan als je bijna uitgerekend bent.

Vraag op tijd kraamzorg aan

Iedereen die een kind krijgt heeft in Nederland recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster helpt je na de bevalling met het verzorgen van je baby. Daarnaast zorgt zij voor de dagelijkse, huishoudelijke taken. Zo kun jij volop genieten van je kraamtijd. Vraag de kraamzorg zo vroeg mogelijk aan.  

Denk na over kinderopvang

Na de geboorte van je kind verandert je leven behoorlijk. Je kunt ’s ochtends niet meer zomaar opstaan en naar je werk rijden. Want wie past er dan op je kindje? Met de gezinsuitbreiding op komst is het goed om na te denken over kinderopvang. Breng je je kleintje straks naar een kinderdagverblijf, of kies je voor een gastouder? Kinderopvangen hebben soms een lange wachtlijst, dus schrijf je op tijd in.

De babyuitzet

Er zijn allerlei lijstjes op internet te vinden met wat je moet kopen voor je baby. Maak je vooral niet te druk en koop niet te veel. Is je baby kleiner dan verwacht en zijn alle kleertjes en luiers nog te groot? Wil de borstvoeding niet lukken en moet het kleintje aan de fles? 1 tripje naar de winkel lost het op. En dat geldt eigenlijk voor alles. Zorg dus dat je de basis in huis hebt – luiers, billencrème, thermometer, verschoningskussen, dekentjes en hydrofiele doeken – en dan komt het wel goed.

Klaar voor de bevalling

Heb je bovenstaande allemaal geregeld? Of moet je je nog even verdiepen in bijvoorbeeld de verzekering? Lees meer over zwangerschap en je verzekering. Dan ben je helemaal klaar voor je bevalling.

Misschien vind je dit ook interessant...