Ontspannen thuis bevallen, de tips
Bevallen in je eigen vertrouwde omgeving: thuis. Hoe pak je dat aan? Deze tips helpen je met de voorbereiding.
Lees het artikel overNa die positieve zwangerschapstest, komt er een hoop op je af. Er moet van alles geregeld worden. Een verloskundige, kraamhulp, misschien zelfs de kinderopvang al. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan hoef je ons niet te laten weten dat je zwanger bent.
De eerste zorgverlener die je tegenkomt tijdens je zwangerschap is waarschijnlijk de verloskundige. Hij of zij checkt bijvoorbeeld of alles goed gaat met je baby en hoe lang je al zwanger bent. Daarnaast vul je tijdens de intake een uitgebreide lijst met vragen in over je medische situatie. Het is dus handig om van tevoren vast te checken of er in jouw familie bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen voorkomen.
Je krijgt de verloskundige volledig vergoed vanuit de basisverzekering. En je betaalt hiervoor geen eigen risico. Kies je voor een verloskundige waar wij een contract mee hebben? Dan krijg je de afspraken dus volledig vergoed en betaal je hier niets voor. Kies je voor een verloskundige zonder contract? Dan moet je soms zelf wat bijbetalen.
Je bent niet verplicht om je huisarts te laten weten dat je zwanger bent. Wel is het verstandig om dit te doen. Het wordt dan in je dossier gezet. Zo kan je huisarts en eventuele andere zorgverleners er rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij het voorschrijven van medicijnen of andere adviezen. Soms geeft de verloskundige je zwangerschap door aan de huisarts, dit kun je altijd even navragen.
Tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap zoek je kraamzorg uit. Vraag tijdens het intakegesprek hoe het zit met een eventuele wachtlijst. Dit verschilt soms per kraamzorgorganisatie. De kraamhulp staat je bij tijdens de bevalling en helpt je in de kraamweek. Hij of zij verzorgt jou en je baby. En geeft praktische tips over alles wat met je baby te maken heeft. Ook met vragen over borstvoeding kun je bij hem of haar terecht.
Je krijgt standaard tussen de 24 en 80 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. De 1e dag is de dag van de bevalling. Meestal krijg je 49 uur als je borstvoeding geeft en 45 uur als je flesvoeding geeft. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar je betaalt wel een eigen bijdrage. Lees hier meer over de vergoeding voor kraamzorg.
Je hebt een kindje gekregen, gefeliciteerd! Hopelijk is alles goed gegaan. Is de eerste chaos rondom de geboorte weggetrokken? Dan is het belangrijk om wat dingen te regelen voor je verzekering.
Binnen 3 dagen na de bevalling moet je bij de gemeente aangeven dat je een kindje hebt gekregen. Dit heet geboorteaangifte doen. De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft je dan een geboorteakte. Doe je te laat aangifte van de geboorte van je kind? Dan kun je hiervoor een boete krijgen. De aangifte moet gedaan worden door de vader of moeder van het kind. Lukt dat niet? Dan kan iemand die bij de bevalling aanwezig is het bijvoorbeeld ook doen. Op de website van de rijksoverheid lees je meer over geboorteaangifte doen.
Het is belangrijk dat je ons binnen 4 maanden laat weten dat je een baby gekregen of geadopteerd hebt. We schrijven je kindje dan in vanaf de geboorte. Meld je hem of haar later dan 4 maanden aan? Dan geldt de inschrijving niet vanaf de geboorte, maar vanaf dat moment. Eventuele zorgkosten die je voor die tijd gehad hebt, worden dan niet vergoed.
Goed om te weten: kinderen zijn tot ze 18 jaar worden automatisch meeverzekerd met jou. Ze hebben dezelfde basisverzekering en dezelfde aanvullende verzekering als jij. Dit kost je niets extra’s.
Naast je zorgverzekering, zijn er andere verzekeringen waarbij het slim is om te laten weten dat je een kind gekregen hebt. Verander de gezinssamenstelling, zodat jij en je kindje goed verzekerd zijn. Of sluit een nieuwe verzekering af. Zo weet je dat je alles goed geregeld hebt.
Je kunt de zorgkosten van meeverzekerde kinderen tot 12 jaar bekijken in Zorggebruik. Inloggen doe je met DigiD.
Kinderen vanaf 12 jaar loggen in met hun eigen DigiD om hun zorgkosten te bekijken. Anderen mogen die informatie niet zien. Dat heeft te maken met de privacywetgeving van de overheid.
Iedereen boven de 18 betaalt in Nederland zijn of haar eerste zorgkosten die vallen onder de basisverzekering zelf. Dit is het verplicht eigen risico. Dat is door de overheid bepaald om de zorgkosten laag te houden. Je kunt daarnaast nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico.
Je loopt dan een hoger risico en betaalt een lagere zorgpremie.