Goed voorbereid met een cursus EHBO
Wat als er iemand in de buurt in een levensbedreigende situatie komt? Dan kun je maar beter EHBO kennen. Zo regel je dat.
Lees het artikel overThuis bevallen kan niet altijd. Bijvoorbeeld als je in een appartement hoger dan de 1e verdieping woont. Of je vanwege je medische geschiedenis in het ziekenhuis moet bevallen. Vraag dit aan je verloskundige. Ook is het goed om vooraf te checken hoe het zit met je zorgverzekering. Wat krijg je vergoed? De video’s van Babybalance bijvoorbeeld. Die kunnen je helpen bij een goede voorbereiding.
…maar houd je er niet te veel aan vast. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het geeft je misschien wat rust. Een bevalling gaat bijna nooit zoals je het van tevoren voor ogen hebt. Wees dus niet teleurgesteld als het niet helemaal gaat zoals je wilde. En probeer er open in te gaan.
Door een bevalplan te maken laat je iedereen die bij de bevalling is – je kraamverzorgende en verloskundige bijvoorbeeld – weten wat je graag wilt. Dat de lichten gedimd worden bijvoorbeeld, hoe je denkt over pijnstilling en wat je verwacht qua ondersteuning van de verloskundige.
Je kunt bij je zorgverzekeraar een medisch kraampakket kopen. Daarin zitten alle spulletjes die nodig zijn wanneer je thuis gaat bevallen. Daarnaast is het slim om bijvoorbeeld kruikjes en 2 pakjes klaar te leggen voor de baby. Zo hoeft de verloskundige daar niet naar te zoeken als de baby net geboren is.
Misschien heb je geen honger, ben je kotsmisselijk en moet je niet aan eten denken tijdens de weeën. Dat kan na de bevalling maar zo anders zijn. Dan is het wel zo fijn om een gevulde koelkast te hebben. Zorg ervoor dat je van alles in huis hebt. Je weet nooit waar je zin in hebt.
Steek kaarsjes aan, zet fijne muziek op en zorg dat alle rommel uit de kamer is. Heb je al een kindje? Regel dan oppas, zodat jij je helemaal kunt focussen op de bevalling.
Misschien heb je een bevalcursus gevolgd. Of weet je van jezelf al wat je nodig hebt. De kans zit erin dat je dit vol in de weeën spontaan vergeten bent. Schrijf het op en vertel het aan je partner. Hij of zij kan je er tijdens de bevalling aan herinneren. Bijvoorbeeld aan je ademhalingsoefeningen of die gymbal waarop je weeën kunt opvangen.
Je wilt er liever niet over nadenken. Maar het kan zijn dat er tijdens de bevalling complicaties opspelen waardoor je toch naar het ziekenhuis moet. Het geeft misschien wat rust als je je daar op voorbereid. Zet vast een vluchtkoffer klaar met spulletjes die je nodig hebt als je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moet. Dat is namelijk wel het laatste waar je aan wilt denken als je de weeën opvangt.
Er komt nogal wat op je af als je zwanger bent. Zowel voor als na de bevalling. Wat is belangrijk om te weten? En hoe zit het precies met je verzekering? Je leest er alles over op onze pagina over zwanger en je verzekering.