Subsidie voor zonnepanelen, hoe zit dat?
26 februari 2020Zonnepanelen, hartstikke duur! Of valt dat mee? Deze verschillende compensatiemogelijkheden kunnen je helpen.
Lees het artikel overSinds 2013 is er geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer beschikbaar. Maar wacht, niet direct wegklikken! Er zijn zeker nog opties om de aankoop van zonnepanelen wat behapbaar te maken. Zo hebben sommige gemeentes nog wel subsidies waar je gebruik van kunt maken. Voor zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen.
In plaats van de landelijke subsidie, heeft de overheid een andere regeling in het leven geroepen. De teruggave van de btw die je betaalt over zonnepanelen. Je betaalt 21% btw over de prijs van zonnepanelen dus dat scheelt behoorlijk. Heb je zonnepanelen op je dak en wil je de btw terug krijgen? Dan word je ondernemer voor de Belastingdienst. Dat zit zo:
Een andere regeling die de overheid hanteert voor eigenaars van zonnepanelen is de salderingsregeling. Dit klinkt ingewikkeld, maar betekent eigenlijk dat de stroom die je te veel opwerkt, opgeslagen wordt voor een ander moment.
In de zomer schijnt de zon veel, maar gebruik je weinig stroom. In de winter is dat het tegenovergestelde. De stroom die je in de zomer opwekt, wordt weggestreept tegen de stroom die je in de winter extra gebruikt. Deze regeling geldt nog tot 2023. Daarna wordt ’t langzaam afgebouwd tot 2031.
Koop je een nieuw huis en wil je daar direct zonnepanelen op laten plaatsen? Dan is er helemaal goed nieuws. Bij veel banken mag je dan namelijk meer lenen. Normaal gesproken is je hypotheek maximaal 100% van de waarde van het huis. Je mag dus niet meer lenen dan dat het huis heeft gekost.
Maar doe je energiebesparende maatregelen? Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Dan mag je tot wel 106% lenen. Check dit dus even bij je hypotheekadviseur.
Zodra die zonnepanelen eenmaal hangen, kun je extra genieten van de zon. Hoewel, zijn jouw zonnepanelen wel goed verzekerd? Verstandig om even te checken. Bij FBTO vallen ze in ieder geval gewoon onder je opstalverzekering. Benieuwd hoeveel dat kost? Bereken je premie binnen 2 minuten. Heb je een huurwoning? Dan vallen ze onder de FBTO Inboedelverzekering.