5 onmisbare tips over veilig wonen
12 augustus 2020Thuis voel je je veilig. Toch? Misschien zijn er dingen die je kunt doen om je nog veiliger te voelen. Bekijk de tips!
Lees het artikel overIn Nederland hebben we zo’n 1.500 zonuren per jaar. Tja, da’s geen Spanje natuurlijk. Maar ook normaal daglicht levert energie op. Zelfs als het bewolkt is, kun je dus energie inwinnen. En bewolkte dagen hebben we hier natuurlijk genoeg. Genoeg om rendement uit zonnepanelen te behalen.
Ze kunnen een behoorlijk zakcentje opleveren en zijn dan ook voer voor dieven. Zorg daarom dat je zonnepanelen goed verzekerd zijn. Goed om te weten: bij FBTO vallen ze automatisch binnen je opstalverzekering. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Wel zo makkelijk.
We zeggen het wel vaker: voorkomen is beter dan genezen. Diefstal van zonnepanelen voorkomen doe je met deze tips:
Even terug naar het begin, want waar plaats je die zonnepanelen in een land waar het niet standaard volop zonnig is? Richt ze ten eerste op het zuiden en in een hoek van 36 graden. Zo vang je de meeste zonnestralen.
Heb je een klein dak? Kies dan voor een zogenaamde oost-westopstelling. Dan kun je namelijk meer panelen kwijt en staan ze niet in elkaars schaduw. Over schaduw gesproken: als de eik van de buurman in de weg staat, kies dan voor een ander plekje. Zonde als de bomen het zonlicht tegenhouden.
Houd je zonnepanelen schoon, zo leveren ze het meeste op. Zit er een dikke klodder vogelpoep op? Probeer hem er eerst af te halen zonder water. Lukt dat niet? Spuit dan met een tuinslang met redelijk wat druk erop. Het liefst ’s ochtends of ’s avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. Kun je zelf goed bij de zonnepanelen? Gebruik dan speciaal reinigingsmiddel en een spons.
2 gouden schoonmaaktips:
Dit keer mag de Belastingdienst jou misschien wel betalen in plaats van andersom. Zonnepanelen kopen is natuurlijk een investering. Maar over de materialen en de installatie kun je vaak de btw terugvragen. Want je zonnepanelen leveren waarschijnlijk meer stroom op dan je voor je eigen huis nodig hebt. Wat je over hebt kun je aan je energiebedrijf leveren. Bezoek dus even de website van de Belastingdienst voor de meest actuele regelingen.
Twijfel je nog over de aanschaf van zonnepanelen? Lees dan eens onze blog over waarom zonnepanelen een slimme keus zijn.