Zelf een oplossing zoeken voor een conflict vraagt om moed. Je moet onder ogen zien dat er een oplossing nodig is. Je spreekt je leidinggevende aan op de situatie en daarmee erken je dat er iets aan de hand is. Er is nu geen weg meer terug. Die eerste stap kan ook opluchting geven. Je bent nu bezig met het vinden van een oplossing. Want wees nou eerlijk, je kunt toch niet jaren in een (sluimerend) conflict blijven?
Probeer in het gesprek vooral in oplossingen te denken en niet alleen in oorzaken van het conflict. Vraag je werkgever om creatief mee te denken. Is een overplaatsing mogelijk? Of een verandering in de functie? Een andere manier van samenwerken? Jullie hebben er beiden belang bij dat jij goed in je vel zit en dat je goed functioneert.
Tip: het klinkt misschien wat formeel, maar laat de afspraken die je maakt schriftelijk vastleggen. Vraag bijvoorbeeld om een verslag van het gesprek. Of schrijf zelf de afspraken op en laat deze goedkeuren. Dan krijg je er later ook geen discussie over.
Stap 2: hulp op je werk
Afhankelijk van de situatie, kun je ook hulp op je werk inschakelen. Bijvoorbeeld in geval van ongewenst gedrag zoals pesten, agressie of een vorm van discriminatie. Bij de meeste grote bedrijven is er dan een vertrouwenspersoon waar je contact mee kunt opnemen.
Stap 3: juridische hulp bij een arbeidsconflict
Kom je er met je werkgever niet uit? Schakel dan juridische hulp in. Ben je hiervoor verzekerd? Neem dan contact op met je verzekeraar. Een rechtsbijstandverzekering kan in zulke gevallen helpen. Dat klinkt meteen heel serieus. Maar je kunt op zo’n moment beter experts inschakelen voordat de situatie escaleert. Je krijgt dan hulp bij bijvoorbeeld arbeidsconflicten. Maar ook als je bijvoorbeeld een conflict hebt over een uitkering of studiefinanciering.
Wat de uitkomst van de juridische hulp is, kun je van tevoren natuurlijk niet weten. Maar je weet in ieder geval wel dat iemand altijd voor jouw belangen en rechten opkomt.
Wat is een rechtsbijstandverzekering?
Een arbeidsconflict maak je (hopelijk) niet vaak mee. Veel vragen zijn dus nieuw voor je. Wat is verstandig? Moet ik dit zelf oplossen? Wanneer schakel ik juridische hulp in? Hoe komt het over op mijn werkgever als ik een juridisch adviseur inschakel? Heb ik van mijn werkgever een goed voorstel gekregen? Met een rechtsbijstandverzekering kun je direct via je verzekeraar juridisch advies krijgen. Bel gewoon op, ook als je twijfelt. Wel zo fijn als je dit geregeld hebt voor jezelf.
Goed om te weten, je bent voor bijna alle conflicten direct verzekerd na het afsluiten van je verzekering. Behalve als je het conflict al kon verwachten. Heb je nu juridische hulp nodig, maar nog geen rechtsbijstandverzekering? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op de website van Legal Guard. Dat is rechtshulp on demand.
Wil je verzekerd zijn van goed juridisch advies bij een conflict met je werkgever?
Sluit dan vandaag nog een FBTO Rechtsbijstandverzekering af met de module Werk, Inkomen & Pensioen. Je bent direct verzekerd voor geschillen op je werk. Behalve als je het conflict al kon verwachten. De premie die je per jaar betaalt is vaak lager dan het gemiddelde dagtarief van een advocaat.