Heb je een FBTO Zorgverzekering ? Dan kun je een vergoeding voor IVF of ICSI krijgen. Bij IVF worden de spermacellen en de eicel samengebracht in een reageerbuis. Bij ICSI kiest het laboratorium 1 sterke spermacel uit en injecteert deze in de eicel.
Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.
Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed.
Je krijgt 3 pogingen per doorgaande zwangerschap vergoed bij een gecontracteerde zorgverlener. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je meestal minder vergoed.
De vergoeding is voor:
Je krijgt een vergoeding voor:
Een poging telt mee vanaf een geslaagde punctie. Bij een punctie probeert de arts rijpe eicellen uit je lichaam te halen. Vanaf dat de punctie is uitgevoerd, tellen we de behandeling mee als poging. Ook als het niet is gelukt daadwerkelijk eicellen te verkrijgen.
Na een doorgaande zwangerschap is een poging voorbij. Met een doorgaande zwangerschap bedoelen we dat je minimaal een aantal weken zwanger bent, namelijk:
Een poging is mislukt als je niet doorgaand zwanger wordt. Soms mislukt de poging al aan het begin. Bijvoorbeeld als de bevruchting in de reageerbuis niet lukt. Of het gebeurt later, bijvoorbeeld als het embryo zich niet nestelt in de baarmoeder. Heb je geen embryo’s laten invriezen? Dan vergoeden wij nog maximaal 2 pogingen. Heb je wel embryo’s laten invriezen? Dan telt het bevruchten en terugplaatsen nog bij die poging. Een nieuwe poging start namelijk vanaf de punctie.
Een arts plaatst 1 of 2 embryo’s per poging. Meestal plaatst de arts 1 embryo terug in je baarmoeder. Soms mag je 2 embryo’s laten plaatsen, namelijk als:
Andere embryo’s kan de arts invriezen. Heb je meerdere embryo’s van goede kwaliteit? Dan kan de arts ze invriezen. Een bevroren embryo heet een cryo.
Je kunt alle cryo’s gebruiken. Je kunt alle cryo’s laten terugplaatsen in je baarmoeder, totdat de cryo’s op zijn. Het terugplaatsen telt niet als een nieuwe poging.
Een behandeling die gestart is voor het 43e jaar, mag worden afgemaakt. De cryo's mogen dan ook na het 42e jaar worden teruggeplaatst. Het terugplaatsen van een cryo na een niet-doorgaande zwangerschap is dezelfde poging. We vergoeden het terugplaatsen van een cryo in dat geval ook nog. Het terugplaatsen van een cryo na een doorgaande zwangerschap is niet dezelfde poging. We vergoeden het terugplaatsen van een cryo in dat geval niet meer.
Bij een volgende zwangerschap krijg je 3 nieuwe pogingen. Ben je doorgaand zwanger geweest? Dan krijg je opnieuw 3 pogingen vergoed uit de basisverzekering. Ook als je een miskraam kreeg na een doorgaande zwangerschap.
Je krijgt geen vergoeding voor:
Bekijk ook de vergoeding in 2024.
Ja, je betaalt een eigen risico.
Ja, voor geneesmiddelen betaal je soms een eigen bijdrage.
Je kunt alleen naar een instelling met een vergunning voor IVF en ICSI
Een IVF-behandeling bestaat uit 2 delen. Het 1e deel van de behandeling is de bevruchting van de eicel. Het 2e deel is het terugplaatsen van de bevruchte eicel.
De meeste instellingen mogen alleen het 1e deel van de behandeling uitvoeren. Het 2e deel van de behandeling vindt dan plaats in een andere instelling. Je IVF-geneesmiddelen haal je bij de apotheek van het ziekenhuis.
In de FBTO Zorgzoeker vind je de zorgverleners waarmee wij een contract hebben. Voor een IVF-behandeling in het buitenland kun je terecht bij deze ziekenhuizen.
Ja, je hebt een indicatie van je behandelend arts in het ziekenhuis nodig. Je huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Je hebt toestemming nodig als je voor de behandeling naar het buitenland wilt. Je kunt dit online aanvragen.
Zorgzaken regelen doe je gewoon met de FBTO Zorg app op je mobieltje. Simpel en snel. Bekijk de video!