Neem contact op met een bevoegd (wijk)verpleegkundige. Bevoegd betekent geschoold op hbo-niveau. Je kunt ook terecht bij een verpleegkundige die in het BIG-register staat. De verpleegkundige beoordeelt of er een reden is voor een indicatie.
Voor zorg aan kinderen tot 18 jaar neem je contact op met een hbo-kinderverpleegkundige. Of een verpleegkundig specialist met opleiding tot kinderverpleegkundige. Wil je meer informatie over zorg aan kinderen? Kijk dan op binkz.nl.
Het aanvraagformulier pgb (pdf) bestaat uit 2 delen. Een deel voor de wijkverpleegkundige en een deel voor de verzekerde.
Het wijkverpleegkundige deel laat je invullen door de wijkverpleegkundige die de indicatie stelt. Daarna onderteken je beiden het formulier. Het deel voor de verzekerde vul jezelf in.
Alles ingevuld? Geef dan je aanvraag aan ons door via dit online formulier.
Dat is vanaf het moment dat wij je complete aanvraag (met zorgplan) hebben.
Wij beoordelen je aanvraag op basis van het Zvw-pgb reglement. De regels hiervoor vind je in het reglement pgb (pdf). De uitkomst van de beoordeling en de hoogte van het budget geven we schriftelijk aan je door.
Dit betekent dat je de zorg waarvoor je geen goedkeuring kreeg, zelf betaalt. De goedgekeurde uren staan in de toekenningsverklaring (pdf).
Heb je op dit moment een pgb? En wil je dat aanpassen? Bijvoorbeeld van zorg door een familielid of bekende (natuurlijk persoon) naar een formele zorgverlener zoals een thuiszorgorganisatie of andersom? Vul dan dit online formulier in. We berekenen opnieuw je budget voor de resterende looptijd van je pgb.
Loopt je indicatie af? Dan krijg je een nieuwe beoordeling. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een nieuwe indicatie bij de wijkverpleegkundige. Je vult samen met je wijkverpleegkundige opnieuw het aanvraagformulier (pdf) in. Je geeft je aanvraag aan ons door via dit online formulier. Wij beoordelen dan je aanvraag. De regels hiervoor vind je in het Reglement pgb verpleging en verzorging (pdf).
Laat het ons weten, we horen graag. Gebruik hiervoor dit formulier.
Je kunt je pgb ook opzeggen door deze informatie te mailen naar info@fbto.nl. Of stuur het naar: FBTO Zorg, Postbus 318, 8901 BC in Leeuwarden:
Je krijgt zelf de rekening van de zorgverlener. Deze declareer je daarna bij ons via het online declaratieformulier. We maken de vergoeding binnen 10 werkdagen naar je over.
👉 Tip: Gebruik het Urenoverzicht (pdf) om de gewerkte uren van je zorgverlener(s) bij te houden. Dat is handig voor je eigen overzicht. Je hoeft het niet naar ons op te sturen.
Je vult een zorgovereenkomst in
Je vult met elke zorgverlener waarvan je gebruik maakt een zorgovereenkomst in. Hierin staan de afspraken die je maakt met de zorgverlener. Bijvoorbeeld over de werkzaamheden en het uurtarief. Deze zorgovereenkomst is voor je eigen administratie en voor die van de zorgverlener. Let er goed op dat je de juiste zorgovereenkomst gebruikt.
Stap je over van een andere zorgverzekeraar naar ons en heb je een persoonsgebonden budget vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw-pgb)? Wij nemen je toekenningsverklaring over tot de maximaal vermelde einddatum van de indicatie.
Voor het betalen van je nota, ontvangen wij graag deze toekenningsverklaring
Stuur de verklaring naar info@fbto.nl.
Het vermelde aantal uren voor verpleging en verzorging blijft gelijk. De hoogte van de vergoeding voor deze uren kan afwijken omdat iedere zorgverzekeraar haar eigen tarieven hanteert. Wij adviseren om deze toekenningsverklaring te bewaren zolang hij geldig is. Na overstap gelden verder de voorwaarden uit ons reglement Zvw-pgb.
Lees de Veranderingen in de Zorgverzekeringswet voor je persoonsgebonden budget (Zvw-pgb) (pdf).
Als je zelf zorg inkoopt, word je soms ook werkgever. Dit geldt niet als je een zorgovereenkomst sluit met je partner, een familielid, een zorginstelling of een freelancer. In die gevallen word je opdrachtgever. De zorgverlener moet dan zelf de inkomsten opgeven en afdrachten doen bij de Belastingdienst.
Heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een zorgverlener en werkt deze 3 dagen per week of minder? Dan mag je de zorgverlener bruto uitbetalen. De zorgverlener betaalt dan zelf de afdrachten aan de Belastingdienst.
In de bovenste twee situaties kun je samen met de zorgverlener kiezen voor 'opting-in': je spreekt dan af dat je de zorgverlener netto uitbetaalt en jij de afdrachten doet.
Heb je een arbeidsovereenkomst met een zorgverlener en werkt deze minimaal 4 dagen per week voor je? Dan ben je werkgever van de zorgverlener. Je bent dan wettelijk verplicht om een salarisadministratie bij te houden voor de zorgverlener. Behalve het brutoloon van je zorgverlener betaal je ook afdrachten aan de Belastingdienst. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het loon van de zorgverlener.
Voor vergoedingen uit de basisverzekering heb je niet opnieuw toestemming nodig. Wij nemen de machtiging over. Stuur ons wel de toestemming-machtiging van je huidige verzekeraar.
Gaat het om een vergoeding uit de aanvullende verzekering waar vooraf toestemming voor nodig is? Vraag dan toestemming voor de behandeling aan FBTO.
Heb je een hulpmiddel in eigendom?
Dan hoef je niets te doen. Wanneer het hulpmiddel niet goed meer is kun je via de leverancier een nieuw hulpmiddel regelen. Als er een goedkeuring vooraf nodig is dan regelt de leverancier dit.
Heb je een hulpmiddel in bruikleen?
Vraag je oude zorgverzekeraar om naar ons een overnamebod te doen met de restwaarde van het hulpmiddel. Lukt dat niet? Geef dat aan ons door. Wij sturen dan een bericht naar je oude verzekeraar om een restwaarde voor op te vragen.