Naar inhoud
Vrouw die helemaal zen is

Wat is mindfulness: 6 veelgestelde vragen

Je hoort steeds vaker over mindfulness. Niet gek, want het is hartstikke goed voor je. En je kunt het vergoed krijgen.
Je hebt moeite je te concentreren, je gedachten schieten alle kanten op. Je hebt bijna altijd haast en vergeet om de haverklap wat je ook alweer aan het doen was. Vermoeiend? Zeker wel. Jij kunt wel wat mindfulness gebruiken. Maar wat is mindfulness eigenlijk? Het antwoord op deze en 5 andere veelgestelde vragen vind je op deze pagina. Scroll snel verder en ontdek bijvoorbeeld ook wat je zorgverzekering voor je kan doen.

Wat is mindfulness eigenlijk?

Mindfulness komt oorspronkelijk uit het Boeddhisme en is al eeuwen oud. Het betekent kort gezegd: leven in het moment. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat valt best mee. Het draait er eigenlijk allemaal om dat je de volledige aandacht geeft aan wat je op dat moment aan het doen bent. Het tegenovergestelde van multitasken dus.

Hoe werkt dat dan?

Je hersenen zijn geprogrammeerd om 1 ding tegelijk te kunnen. Doe je meer tegelijk, dan kun je je minder goed concentreren en ontstaat er chaos in je hoofd. Met mindfulness leer je 1 ding tegelijk te doen en dat vooral met aandacht te doen. Bijvoorbeeld met behulp van meditatie- en yogaoefeningen.

Bijvoorbeeld als je een wandeling maakt, dan is dat wat je doet. Je geniet van je omgeving en loopt, maar zit niet intussen op social media op je telefoon. Hetzelfde geldt voor eten. Hoeveel mensen eten tegenwoordig voor de tv? Met als resultaat dat je ongemerkt ineens een leeg bord voor je hebt. Heb je ervan genoten? Niet echt, toch? Mindfulness kan je hierbij helpen.

Voor wie is mindfulness geschikt?

Voor iedereen die wel wat rust kan gebruiken. Misschien heb je een stressvolle baan, druk gezinsleven of ga je door een moeilijke periode. Negatieve gevoelens kunnen snel de kop op steken. Een cursus mindfulness kan je helpen daarmee om te gaan.

Wat leer je tijdens een mindfulness cursus?

Tijdens een cursus mindfulness leer je hoe je je hoofd leeg kunt maken. Je neemt afscheid van de chaos en leert leven in het nu. Daarnaast ga je de strijd aan met negatieve gevoelens zodat je positiever in het leven staat. Een mindfulnesstraining volg je meestal in een groep, maar je kunt het ook alleen of samen met je partner of een vriend doen.

Wat is het verschil met meditatie?

Yoga en meditatie kunnen je helpen bewuster in het leven te staan. Meditatie en mindfulness zijn dus niet 1 op 1 hetzelfde, maar hebben wel veel met elkaar te maken. Bij meditatie is het de kunst om zo min mogelijk na te denken. Gedachtes mogen komen, maar laat je net zo makkelijk weer gaan. Het haalt je uit de dagelijkse beslommeringen en helpt je om even stil te staan. Meditatie kan je dus goed helpen als je meer gebruikt wilt maken van mindfulness in je dagelijkse leven.

Krijg je mindfulness vergoed?

Dat kan. Je moet je dan wel aanvullend verzekeren. Bij FBTO kan dat met de module Zorg & Herstel. Je kunt dan een vergoeding krijgen voor een groepstraining mindfulness tot maximaal € 150,- per kalenderjaar. Je trainer moet dan wel aangesloten zijn VVM of Stichting Mindfulness Registeren/VMBN. Liever eerst je premie berekenen? Ook dat kan. Je weet dan al binnen 2 minuten wat je betaalt.

Misschien vind je dit ook interessant...