Naar inhoud
een rijtje nieuwbouwwoningen

Nieuwbouw verzekeren & meer tips

Op deze pagina vind je alle informatie over meerwerk, je hypotheek, de opleveringskeuring en natuurlijk nieuwbouw verzekeren.
23 maart 2022

Heb je de loting achter de rug? Een optie op een nieuwbouwwoning? Of ben je hier om je vast in te lezen voor je überhaupt beslist of nieuwbouw iets voor jou is? Je hebt dan verschillende woonverzekeringen nodig. Lees snel verder!

Meerwerk

Je kiest veel zelf als je een nieuwbouwhuis koopt. Van de indeling van de badkamer tot de locatie van de stopcontacten. Je kunt zelfs muren verplaatsen en extra ruimtes laten bouwen. Dit is allemaal meerwerk. Vaak krijg je van de aannemer een lijst met de opties waar je uit kunt kiezen. Of je een extra groot dakraam wilt bijvoorbeeld. Wil je iets dat niet op de lijst staat? Vraag dan bij je aannemer naar de mogelijkheden. Vaak kan er meer dan wat er op de lijst staat. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor.

De hypotheek 

Het regelen van de hypotheek gaat bij een nieuwbouwwoning net even anders dan bij bestaande bouw. Zodra je bent ingeloot en je de optie op het huis hebt geaccepteerd, teken je de koop-/aanneemovereenkomst. Dit is vergelijkbaar met het koopcontract dat je tekent als je een bestaande woning koopt. Je hypotheekadviseur heeft de koop-/aanneemovereenkomst en een aantal andere documenten van je nodig om een hypotheekofferte aan te vragen.

De hypotheekofferte is een bepaalde tijd geldig. Het is belangrijk dat de bouw binnen die tijd begint. Pas als echt gebouwd wordt, kun je namelijk de hypotheekakte tekenen en is je hypotheek officieel rond. Duurt het langer voor gestart wordt met bouwen, dan de hypotheekofferte geldig is? Dan moet je de hypotheekofferte verlengen. Daar moet je soms voor betalen.

Het bouwdepot

Bij nieuwbouw bestaat een deel van de hypotheek uit een bouwdepot. Dit is een apart potje waaruit de facturen van de aannemer betaald worden. Daarom betaal je in het begin nog niet het volledige hypotheekbedrag. Je betaalt maandelijks steeds iets meer, omdat het huis steeds meer af is. Vaak zie je dat de aannemer een factuur stuurt als er een verdieping gebouwd is. Als de vloer ligt dus. De aannemer stuurt deze factuur rechtstreeks naar de bank waar jouw hypotheek loopt. Dit hoef je dus niet zelf te regelen.

Naast het bouwdepot voor de aannemer, kun je ook andere kosten uit het bouwdepot betalen. Het meerwerk bijvoorbeeld. Je hebt dan wel een concrete specificatie van het meerwerk nodig. Dit betekent dat je precies moet weten wat je waar voor betaalt. Hoe duur de badkamer wordt bijvoorbeeld. En de keuken. Alles wat je uit de hypotheek wilt betalen, zet je op de meerwerkspecificatie. Je kunt niet alles betalen uit het bouwdepot. De tuin, badkamer en keuken bijvoorbeeld wel. Maar het behang voor op de muren en de laminaatvloer niet. Dit kan je hypotheekadviseur je allemaal precies vertellen..

Tips voor tijdens de oplevering

Wie gaat er mee? Waar moet je op letten? En wat doe je met gebreken? In deze blog lees je alles over de opleveringskeuring.
Lees het hele bericht
opleveringskeuring nieuwbouw

Na de oplevering

Is de opleveringskeuring achter de rug? Dan krijg je de sleutel van je nieuwe huis, gefeliciteerd! Het klussen kan beginnen. Kom je er na de oplevering achter dat er toch nog wat gebreken zijn? Een lichtpunt of stopcontact dat het niet doet bijvoorbeeld? Of een verstopte afvoer? Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk aankaart bij de aannemer. Je hebt na de oplevering namelijk nog een bepaalde garantieperiode waarin gebreken aan het huis nog onder de verantwoordelijkheid van de aannemer vallen.

Goed om te weten: deze garantie geldt niet in alle situaties. Als er iets kapot is gegaan door jouw eigen toedoen bijvoorbeeld. Of door een bedrijf dat je hebt ingehuurd tijdens de klusperiode. Ook als er schade is door een flinke storm is dat niet de verantwoordelijkheid van de aannemer. Daar heb je een verzekering voor nodig.

Verzekeringen voor je nieuwbouwhuis

Niet het leukste, wel belangrijk. Je wilt ten slotte zorgeloos in je nieuwe huis kunnen wonen. Sommige van deze verzekeringen zijn verplicht, andere gewoon heel handig.

Opstalverzekering

Vaak verplicht voor je hypotheek. En verstandig. Hiermee verzeker je namelijk schade aan je huis door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Meer over de opstalverzekering

Inboedelverzekering

Niet verplicht, wel heel handig. Zo zijn de spullen in je huis bijvoorbeeld verzekerd bij diefstal, schade door brand of waterschade. Meer over de inboedelverzekering

Glasverzekering

Voor als de ramen kapot gaan. Bijvoorbeeld doordat ze geraakt worden door de voetbal van je kind. Dan kun je maar beter verzekerd zijn. Meer over de glasverzekering

Rechtsbijstand­verzekering

Hopelijk heb je hem niet nodig. Maar je bent blij dat je hem hebt als er een conflict is met je aannemer. Of met de installateur van de badkamer. Meer over de rechtsbijstandverzekering

Aansprakelijkheids­verzekering

Met een AVP ben je verzekerd als je per ongeluk spullen van anderen beschadigt. Denk aan schade bij de buren door een dakpan die van je dak valt. Meer over de aansprakelijkheids­verzekering

Overlijdensrisico­verzekering

Vaak verplicht voor je hypotheek. Een ORV keert na je overlijden een bedrag uit aan je nabestaanden. Bijvoorbeeld om de hypotheek te betalen.
Meer over de overlijdensrisico­verzekering

Wanneer moet je je verzekeren?

Een hele goede vraag. Je ben namelijk al eigenaar van je nieuwbouwhuis op het moment dat je tekent bij de notaris. Maar de sleutel heb je dan nog niet. Tijdens de bouw is de aannemer verantwoordelijk voor je huis en alle materialen die erin staan. Pas na de sleuteloverdracht ligt die verantwoordelijkheid bij jou. Dat is dus ook het moment dat je je moet verzekeren. Zorg ervoor dat je op die dag je verzekeringen hebt overgezet naar je nieuwe adres.

Opstalverzekering tijdens de verbouwing

Na de oplevering van je nieuwbouwhuis moet er nog flink geklust worden. Waarschijnlijk moeten de muren nog behangen of gestukt worde. Er moet nog een vloer in en misschien nog een keuken en badkamer. In de periode tussen de sleuteloverdracht en de verhuizing is het belangrijk dat zowel je huidige woning als je nieuwbouwhuis goed verzekerd zijn. Je hebt dan dus in ieder geval 2 keer een opstalverzekering nodig.

Goed om te weten: heb je een inboedelverzekering bij FBTO? Dan zijn je spullen tijdens de verbouwperiode in je nieuwe huis ook verzekerd. Zodra je de sleutel krijgt, tot de verhuizing heb je dan dus een inboedelverzekering voor beide adressen. Daar hoef je niets voor te doen.

Veelgestelde vragen

Ja, je bent verzekerd als je waterschade hebt door een lekkage of verstopping van een water- of afvoerleiding. Je bent dan verzekerd voor:

  • schade aan apparaten, sanitair en verwarmingsinstallaties die zijn aangesloten op deze leidingen
  • de kosten om de lekkage op te sporen. Daaronder valt ook eventueel breek- en herstelwerk in je woning.

Heb je schade door vorst? Dan ben je ook verzekerd voor reparatie aan leidingen, installaties en toestellen. Heb je schade door een lekkend waterbed of aquarium? Dan is dit ook verzekerd.

Voor schade veroorzaakt aan iemand anders ben je verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. Maar heb je zelf schade? En is dat de schuld van iemand anders? Dan helpen we je om de schade terug te krijgen. Daarvoor heb je een rechtsbijstandverzekering nodig.

Ga je verbouwen? Voor de meeste schade blijft je huis gewoon verzekerd. Waterschade is alleen verzekerd als de schade niet komt door de aan- of verbouw. Na de verbouwing hoef je je verzekering niet aan te passen.

Ja, een gebroken raam is verzekerd als je de module Glas van de opstalverzekering aan hebt staan.

Onder diefstalgevoelige inboedel valt:

  • Audiovisuele apparatuur, computerapparatuur en telefoons
    Zoals smartphones, laptops en tablets.
  • Foto en filmapparatuur
    En spullen die daarbij horen. Zoals de tas van de fotocamera. Of de lens.
  • Kunst, schilderijen, antiek en verzamelingen
    Maar niet: antieke meubels.
  • Motorrijtuigen zonder kenteken
    Zoals de motor zonder kenteken die je in je garage aan het opknappen bent.
  • Muziekinstrumenten
  • Navigatieapparatuur
    En de spullen die daarbij horen, zoals een oplaadkabel.
  • Optische instrumenten
    Bijvoorbeeld een verrekijker.

Bijgebouwen die vastzitten aan je woning zijn verzekerd met de FBTO Basis Opstalverzekering. Wil je ook je losstaande schuurtje, garage of berging verzekeren? Kies dan de FBTO Opstalverzekering.

Je mag de rechtsbijstandverzekering op ieder moment afsluiten. Maar als je al een juridisch probleem hebt, dan ben je voor dit juridisch probleem niet verzekerd.

Wil je toch juridisch advies? Met LegalGuard ontvang je snel juridische hulp voor een vast laag tarief. Kijk voor meer informatie op de website van LegalGuard.

Misschien vind je dit ook interessant...