De meeste mensen die hulp zoeken tegen vocht, hebben schimmel op de muur. Dat kun je wel verwijderen, maar als je de oorzaak niet oplost, blijft het terugkomen. Er zijn ook andere signalen die je misschien minder snel doorhebt. Het drogen van de was duurt zo lang. De energierekening is verdacht hoog. Of ineens zie je van die zilvervisjes in je badkamer.
Wat zijn oorzaken van vocht?
Waar mensen wonen en leven daar is vocht. En dat is ook helemaal geen probleem. De 4 meest voorkomende redenen van vocht zijn:
- Condensatie
Koken, douchen, de was doen en simpelweg ademhalen zorgt ervoor dat er vocht in de ruimte komt. Elke dag opnieuw.
- Optrekkend vocht
Als het grondwater hoog staat, dan kunnen de muren het vocht omhoog zuigen.
- Warme lucht op een koud oppervlak
Als warme lucht in huis op een koud raam of een koude muur slaat, dan ontstaan er druppeltjes.
- Lekkage
Je hebt meestal wel snel door als er lekkage is. Maar waar komt het vandaan? Dat is een heel andere vraag.
Wat kun je doen tegen vocht?
Gelukkig kun je al een hoop zelf doen tegen vocht in huis:
- Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Een gemiddeld gezin produceert per dag zo’n 10 liter vocht. Wordt er ook nog eens extra lang gedoucht, gekookt of staat de wasdroger aan, dan maak je nog veel meer vocht.
- In de zomer de was buiten drogen en in de winter de thermostaat niet onder de 15 graden zetten.
- Breng isolatie aan. Het bespaart op je energierekening en zorgt dat het warm blijft in de woning.
- Heb je een nieuwbouwwoning? Die heeft vaak een luchtcirculatiesysteem met meerdere standen. De hoogste stand maakt soms wat herrie, maar zet hem in elk geval aan tijdens het douchen en koken.
- Heb je schimmel of vochtplekken in huis of twijfel je of de ventilatie wel goed werkt? Dan kan een vochtexpert een onderzoekje doen in je huis. Hij of zij geeft je dan advies over de beste oplossing. Bijvoorbeeld het impregneren van muren of een nieuw ventilatiesysteem. Zo houd je je woning lange tijd goed en behoudt het zijn waarde.
- Wat veroorzaakt toch die lekkage? Is het een lekke waterleiding of een verouderde badkamer waar de kitvoegen niet meer goed zijn? Google eens op ‘lekdetectie’ en je vindt een expert die het lek naar boven haalt! Houd er wel rekening mee dat er soms tegels, dakpannen of bijvoorbeeld een douchecabine weggehaald moeten worden voordat hij of zij bij het lek komt. Dat moet je daarna weer laten repareren.
Tip: overweeg een luchtkwaliteit meter
Een luchtkwaliteit meter is een apparaatje dat de luchtkwaliteit in je huis in de gaten houdt. Het meet onder andere luchtvochtigheid, koolmonoxide en CO2. Een te hoog CO2 niveau kan zorgen voor hoofdpijn, verminderde productiviteit en slaperigheid. Het apparaat geeft direct een signaal als je moet ventileren. Handig! Zeker als je veel thuis werkt.
Kan je schimmel ook zelf verwijderen?
Meestal wel! Er zijn middeltjes voor waarmee je zelf kunt schrobben. Doe het wel met een mondkapje, zodat je het chemische spul niet inademt.
Goed verzekerd tegen vocht en waterschade
Een hoge luchtvochtigheid kun je zelf vaak verhelpen. Maar knapt er bijvoorbeeld een waterleiding? Dan kan dat flinke schade veroorzaken. Met de FBTO Opstalverzekering is je huis daarvoor verzekerd, tenzij je zelf (erg) nalatig bent geweest met het aanpakken van de oorzaak. Benieuwd wat deze verzekering je kost? Bereken je premie in 2 minuten.