Zonnepanelen, hoe werkt dat?
7 december 2020Zonnepanelen zijn populair. Ook jij denkt erover na. Maar waar moet je dan precies aan denken? Hoe werkt het precies?
Lees het artikel overIn ons land komt extreem weer steeds vaker voor. Terwijl je lekker warm en droog binnen zit, krijgt je huis in korte tijd veel water op zijn dak. Al dat water gaat naar een smalle dakgoot. En ligt er in de dakgoot zand, bladeren, takken, vogelnestjes en/of mos? Dan kan het water geen kant op. Als het water over de rand gaat, kunnen je muren of houtwerk beschadigen. Als het in je dak loopt, ontstaat er schade aan je dak en kan het gaan rotten. Daarnaast zorgen plasjes in de dakgoot ervoor dat je extra last krijgt van muggen.
Je kunt natuurlijk zelf de ladder pakken om de dakgoot schoon te maken. Durf je dat niet aan of wil je een goede inspectie? Zoek dan een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed gecheckt wordt. En er zijn meer klusjes voor op en rond het dak! Vraag hem bijvoorbeeld om het dak en de dakpannen te controleren. Heb je dakramen? Laat de schuimrubbers schoonmaken of laat ze vervangen als ze verteerd zijn. Staan er veel bomen rond je huis? Dan kan een bladvanger helpen. Dat is een rooster dat je in de dakgoot legt.
Het schoonmaken van je dakgoot is ‘het zekere voor het onzekere nemen’. Je weet niet vooraf of hij verstopt is. Maak je dakgoot daarom onderdeel van een onderhoudsplan aan je huis. Dan vergeet je het niet. Kies ervoor om 1 keer per jaar de dakgoot schoon te maken en eventueel te repareren. Andere zaken in je onderhoudsplan zijn bijvoorbeeld het schilderwerk, de schoorsteen, het dak, ventilatie en de cv-ketel. Elke euro die je besteedt aan onderhoud van je huis, bespaart je later een veelvoud aan reparaties!
Hoe goed je onderhoud ook is, door een storm, brand, inbraak of water kan je huis flink beschadigen. Met de FBTO Opstalverzekering is je huis verzekerd voor deze schade. Bereken in 2 minuten je premie.