Zonnepanelen: tips voor hoger rendement
29 april 2019Je bent dolblij met je zonnepanelen, laat die zon nu maar komen! Met deze tips behaal je het meeste rendement.
Lees het artikel overTiny house, minimalisme, Marie Kondo. Je komt deze termen steeds vaker tegen. Ze hebben 1 ding gemeen: minder is meer. Pip en Freek weten er alles van. Ze besloten 2 jaar geleden een tiny house te bouwen. “Het was even wennen, maar alle clichés zijn waar: je hebt helemaal niet zoveel nodig.” Lees het verhaal van dit creatieve duo met hun huis van 35 vierkante meter. “Het is op veel vlakken goedkoper, van je energiekosten tot je inboedelverzekering.
Een tiny house is meestal niet groter dan 50 vierkante meter. Bewoners van een tiny house houden hun ecologische voetafdruk vaak het liefst zo laag mogelijk. Kleiner wonen is stap 1. Daarnaast is een tiny house vaak duurzaam en zelfvoorzienend. Freek: “We krijgen onze energie van zonnepanelen, we koken met gasflessen en we hebben een houtkachel die in een mum van tijd de hele ruimte warm maakt. Ons huis is zo heel praktisch en comfortabel. Klein, maar fijn.”
De meeste mensen bouwen hun kleine huisje zelf. Dat is meteen een groot voordeel van een tiny house: je kunt helemaal zelf bepalen hoe je huis eruit komt te zien. “Ik heb veel zelf gedaan”, vertelt Freek. “En samen met een goede vriend die ingenieur is, maakten we handige en slimme opbergruimtes.” Pip: “Leuk om te zien hoeveel ruimte je wint met een slim design. Zo is de trap tegelijk de kledingkast. En de deur naar de werkhoek doet dubbel dienst als opklapbureau.”
Veel tiny houses kun je verplaatsen. De meeste mensen besluiten dan ook hun tiny house te bouwen in een loods. Als het huis (bijna) af is verplaatsen ze deze bijvoorbeeld naar een eigen stuk grond. Of een stuk grond dat de gemeente hiervoor heeft aangewezen. Freek: “We konden altijd doorbouwen, weer of geen weer. De bouw verliep daarom heel soepel.” Pip, lachend: “Het enige oponthoud dat we hadden, was het kiezen van de kleur van de muur in de slaapvide. Daar waren we het namelijk niet helemaal over eens.”
“Natuurlijk moesten we ook nog een plek voor ons tiny house vinden. Dat werd het terrein van de Proeftuin Erasmusveld in Den Haag. Een nieuwe en duurzaam stedelijke woonbuurt in Den Haag. Dit wordt straks een plek voor mensen die bewust anders willen wonen. Tot die tijd wijst de gemeente deze grond toe aan tiny house-bezitters.”
Ga je een tiny house bouwen? Dan moet je flink opruimen voordat je verhuist. Pip en Freek gingen met de bezem door hun oude huis. Freek: “We hebben enorm veel spullen weggegeven en verkocht. Het enige wat we hebben meegenomen zijn praktische spullen, zoals keukenspullen. En spullen met emotionele waarde. Zoals het schilderijtje van mijn opa, Pip’s lievelingsplant en onze designlamp die we kochten toen we voor het eerst gingen samenwonen.”
“Maar of we dingen missen? Nee, om eerlijk te zijn hebben we ons nog nooit zo rijk gevoeld. We wonen in ons eigen huis, hebben weinig kosten en de wereld ligt aan onze voeten.”