Nieuwbouw tips: zo koop je je droomhuis
9 maart 2020Meerwerk, oplevering, verborgen gebreken; de termen vliegen je om de oren. We geven je tips bij het kopen van nieuwbouw.
Lees het artikel overNa maanden – misschien wel jaren – bouwen is het eindelijk zover: het huis is af! Hoewel, af. Er moet nog een hoop gebeuren. Er moet iets op de muren, op de vloer. En vergeet de inrichting niet. Begint het je al te duizelen? Nergens voor nodig! Dit is het leukste deel van nieuwbouw kopen. Met deze 6 tips wordt het inrichten van je droomhuis een makkie. En we vertellen je gelijk ook welke woonverzekering je nodig hebt.
Je begint met een leeg canvas. Een lege ruimte. Van de vloer tot de wandbekleding, je bedenkt alles zelf. Dat is ontzettend leuk, maar ook moeilijk. Want waar begin je? Nou, bij onze tips bijvoorbeeld! Zo kom je stap voor stap bij het interieur van je dromen.
Je begint bij het maken van een moodboard. Dat betekent niet dat je gelijk overal interieurmagazines moet verzamelen en de schaar tevoorschijn haalt. Het mag, maar het hoeft niet per se. Je kunt een moodboard ook prima online maken. Via websites als Pinterest bijvoorbeeld. Maak een bord aan per kamer en verzamel daarop alle foto’s die je mooi vindt. Foto’s kun je bijvoorbeeld vinden op:
Zodra je een hele hoop foto’s hebt verzameld, zie je waarschijnlijk wel een soort eenheid ontstaan. Een bepaalde stijl, soort materiaal of kleur die vaak terugkomt bijvoorbeeld. Op basis hiervan kun je bepalen met welke kleuren en materialen je jouw nieuwbouwhuis wilt inrichten.
Hou je van rust? Kies dan voor neutrale tinten en varieer vooral in materiaal. Zo houd je je huis rustig, zonder dat het saai wordt. Maar hou je juist van kleur? Kies dan kleuren die mooi met elkaar combineren, zodat het geen circustent wordt. Tenzij je daarvan houdt natuurlijk.
Er zijn best veel websites waar je gratis staaltjes op kunt vragen. Soms betaal je alleen nog verzendkosten. Dat is het waard, want een stof of kleur kan er online heel anders uitzien dan in het echt. Ook in winkels kun je vaak staaltjes meekrijgen. Doe dat echt, want een kleur is zo afhankelijk van de ruimte en de lichtinval.
Daarnaast kun je de verschillende staaltjes bij elkaar leggen om zo te bepalen hoe het geheel eruit komt te zien. Alles is apart van elkaar prachtig, maar hoe staat het samen? Past de terracottakleurige bank bij de gouden gordijnen en donker eikenhouten vloer? Of kun is die donkergroene velvet bank dan een betere combinatie?
Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt best mee. Een lichtplan maken is niet meer dan bepalen waar precies het licht in huis komt. En dat is belangrijk, want licht is ontzettend bepalend voor de sfeer in huis. Te veel licht is ongezellig, maar je wilt ook geen donkere hoeken.
Zorg dus dat je overal iets van licht hebt staan. Bijvoorbeeld door een kleine tafellamp of juist opvallende vloerlamp te kiezen. Heb je een lange wand? Dan kun je ook om de paar meter dezelfde wandlamp plaatsen. Of kiezen voor spotjes in het plafond, als je niet van opvallende verlichting houdt. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Begin bij de grote dingen, zoals de bank en de eettafel. En vul dit daarna langzaam aan met accessoires zoals een vloerkleed, mooie vazen en bijzettafeltjes. Bij alles houd je het moodboard dat je in stap 1 hebt gemaakt in gedachten. Zo kun je alles precies bij elkaar uitzoeken. En voorkom je dat je interieur een allegaartje van spullen wordt. Heb je het budget niet om alles nieuw te kopen? Ga eens naar de kringloopwinkel of zoek oude meubels op marktplaats. Met een likje verf passen ze wél perfect in jouw nieuwe interieur.
Een nieuwbouwhuis heeft vaak rechte wanden en grote ruimtes. Het kan daarom gaan galmen en dat praat niet echt lekker. Je kunt de akoestiek van de ruimte verbeteren door wanden, vloeren en ramen te bedekken. Gordijnen en vloerkleden helpen een hoop, maar ook hanglampen en schilderijen doen hun werk. Krijg je de galm echt niet weg? Dan kun je kiezen voor een schilderij met speciale akoestische panelen erachter. Of kies voor houten panelen op de wand, dat breekt de oppervlakte en zorgt ook voor minder galm.
Zodra je je nieuwbouwhuis helemaal hebt ingericht, is het tijd om te genieten. Hoewel, heb je je inboedelverzekering wel goed geregeld? Zo zorg je ervoor dat die mooie nieuwe meubels en accessoires goed verzekerd zijn. Bijvoorbeeld als er ingebroken wordt of je schade hebt door brand of storm. Wel zo’n fijn idee, toch?
Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je daarvoor betaalt. Afsluiten kan direct online en heb je dus zo geregeld. Kun jij weer gaan genieten van je nieuwe interieur. Liever eerst meer lezen? Hier vind je alle informatie over nieuwbouw verzekeren.