Hoedoejedat: paardrijden met hersenletsel
Esra de Ruiter liep hersenschade op bij een ongeluk waarbij ze onder haar paard terecht kwam. Nu rijdt ze weer dressuur.
Lees het artikel overOp het eerste gezicht leidde Rienke een mooi leven. Met een goedbetaalde job in de ICT, veel leuke contacten en volop sporten om er goed uit te blijven zien... Alleen zodra Rienke de deur achter zich dichttrok en de kinderen in bed lagen, voelde ze zich alleen. Ze was uitgeput, raakte compleet kwijt wat ze zélf wilde en leuk vond. Rienke werd geleefd. Ze was aan het overleven.
Eigenlijk was dat ook niet zo gek, met twee bijzondere kinderen in huis. De jongste (14) heeft autisme en de oudste (17) is transgender. Rienke zat bijna dagelijks bij een hulpverlener, school of dokter. Het zorgde voor behoorlijk wat stress. In de zomer van 2018 realiseerde Rienke zich dat de combinatie van werk en thuissituatie - al tijden - totaal niet in balans was. Haar baan in de ICT voelde hierdoor steeds minder belangrijk. En ze dacht vaak: “Waar hebben we het over? Het is maar ICT!”
Rienke zette haar gedachten op een rijtje. En ploos uit wat ze dan wél wilde. “Ik wilde er voor de kinderen zijn, maar óók voor mezelf bezig blijven en iets met mijn ervaring doen.” Omdat Rienke al een coachdiploma had, kon ze uiteindelijk de knoop doorhakken. Ze stopte met haar baan als ICT-er en ging drie ochtenden als zelfstandig coach aan de slag. De mindfulness-oefeningen die ze daarin veel gebruikte, sprongen er gelijk uit. Toen wist ze het:
“Ik ga een cursus mindfulnesstrainer doen.”
Nu geeft Rienke trainingen in mindfulness. Ze begeleidt stressvolle ouders met bijzondere, zorgintensieve kinderen. “Vlak voor de zomervakantie startte mijn allereerste groepstraining mindfulness. Dat ging zó goed, ik vond het geweldig. Bij de eerste oefening was iedereen wat giechelig. Daarna maakte ik het lekker praktisch, niet zo zweverig. Ik weet hoeveel dit mijzelf heeft gebracht. Ik ben veel relaxter geworden. Het voelt zo goed om nu ook anderen te kunnen helpen!”
Dankzij mindfulness-oefeningen en meditatie werd Rienke zelf bewuster van haar rol als ouder en de keuzes die ze maakt: “Ik ervaar meer rust en kreeg weer grip op mijn leven. Eén van de voordelen van mindfulness is dat je leert stress te herkennen en ermee om te gaan. Het is niks zweverigs, het werkt gewoon.”
Ook eens mindfulness proberen? Doe het gewoon. En minimaal 2 weken. Pas dan merk je of het je wat oplevert. Even volhouden dus.