Naar inhoud
Vrouw leunt tegen voordeur

Vrijstaand wonen: iets voor jou?

De gemiddelde Nederlander woont op 65 vierkante meter. Bij vrijstaande huizen is dat vaak meer. Hoe is het om te wonen in een vrijstaand huis?

Vrijstaand wonen kan (bijna) overal

Veel mensen willen vrijstaand wonen vanwege de privacy en het feit dat er geen directe buren zijn. Vrijstaande huizen vind je dan ook overal: in de stad, op het platteland en in nieuwbouwwijken. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van heel groot, in de vorm van een luxe villa, tot heel klein. Want ook een tiny house is vaak vrijstaand. Op deze pagina vertellen we je alles over het wonen in een vrijstaand huis of villa.

In Nederland is 23% van de huizen vrijstaand. De prijs van een vrijstaand huis hangt onder andere af van de gemeente waarin de woning staat. Laren, Blaricum en Amsterdam zijn de duurste gemeenten per vierkante meter. De goedkoopste gemeenten van Nederland zijn Delfzijl en Kerkrade. Waar het huis ook staat: maar liefst 93% van de huishoudens in een koopwoning is tevreden met hun woning (zegt het CBS).

“Vrijstaand of niet: 93% van de mensen in een koopwoning is tevreden met hun huis.”
Tanja werkt achter haar laptop
Tanja zit op de bank in haar boshuis

Wonen in een vrijstaand huis of villa

Vrijstaande huizen of villa’s zijn niet de meest voorkomende huissoorten in Nederland. Maar 23% van alle woonhuizen in Nederland is vrijstaand. Veel van deze huizen hebben veel buitenruimte zoals een tuin of stuk land. Dat heeft als voordeel dat je ook veel ruimte hebt om een schuurtje neer te zetten, een zwembad in te graven of gewoon lekker te relaxen. Bovendien heb je geen directe buren: lekker rustig! Veel woonoppervlak betekent ook veel oppervlak om te onderhouden. Goed excuus om een robotgrasmaaier en -stofzuiger te kopen. Of een tuinman in dienst te nemen…

Hoe verzeker je een vrijstaand huis?

Opstalverzekering

Storm, brand, inbraak of water: het kan je vrijstaande huis flink beschadigen. Met de FBTO Opstalverzekering is je huis verzekerd. Meer over onze Opstalverzekering

Inboedelverzekering

Verzeker je bank, kleding, boeken en laptop. Al je spullen in huis zijn verzekerd met de inboedelverzekering. Meer over onze Inboedelverzekering

Schade melden

Schade aan je vrijstaande huis of aan je spullen? Wij vertellen je graag wat je zelf kan doen. En wat je van ons kunt verwachten. Handig! Meer over schade melden

Buitenshuisverzekering

Verzeker de spullen die je vaak meeneemt onderweg. Zoals je zonnebril, laptop of fotocamera. Bij schade door brand, water en diefstal. Meer over onze Buitenshuisverzekering

Stel zelf je woonverzekering samen

Woon je vrijstaand, of in een mooi appartement? Dan wil je zonder problemen genieten van je woning en goed verzekerd zijn. De FBTO Woonverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. 
Bereken je premie
Tanja zit aan tafel in haar houten boshuis

Vrijstaand wonen: 5 tips

Omdat wonen in een vrijstaand huis ontzettend fijn is, delen we graag nog een paar tips met je.

  • Beveilig je huis goed. Een vrijstaand huis vraagt om andere beveiliging dan een rijtjeshuis.
  • Duurzaamheid wordt steeds belangrijker: zoek uit welke duurzame oplossingen bij jou en jouw huis passen, bijvoorbeeld via de Consumentenbond.
  • Wil je je huis (opnieuw) inrichten? Wees niet bang om grote meubels te gebruiken. En ga voor kleuren op de muur, mooie prints of een opvallend kunstwerk.
  • Bij een vrijstaand huis hoort vaak een grote tuin. Geen zin om veel de tuinieren? Bedek dan zoveel mogelijk aarde. Plant bodembedekkers of kies voor bijvoorbeeld snoeihaksel.
  • Is je droomhuis niet haalbaar? Kijk eens of het samen met anderen wel lukt. Misschien lukt het wel als je samen met vrienden een huis koopt of laat bouwen.

Meer inspirerende klantverhalen

Meer relevante verhalen