Doeners: geschiedenis op wielen
Jolien was niet technisch, maar knapte toch zelf haar oldtimer op. De oude Wartburg is een belangrijk onderdeel van haar hobby: geschiedenis naspelen.
Lees het artikel overMet een ouderwetse legertas tussen hen in, zaten Pieter Broos (52) en zijn broer iedere zomervakantie achterin de Citroën 2CV van hun ouders. En zo ontstond een levenslange liefde voor de Lelijke Eend, de bekende bijnaam van de 2CV. Inmiddels is Pieters vrouw ook besmet met het Eendenvirus en zijn ze toe aan hun 2e Eend.
“Weet je wat het mooie is van een Lelijke Eend? Alles klopt aan die auto: het geluid van een 2-cilinder die je van verre hoort aankomen. De speciale Citroën-vering. De typische geur die zich lastig laat omschrijven. Het is echt een ontwerp waarover is nagedacht. De auto is in de jaren 30 ontworpen voor gebruik op het Franse platteland. Het is een auto met geschiedenis en dat maakt hem leuk.
30 jaar geleden kocht ik mijn eerste eigen Lelijke Eend. Het was een cadeau voor mijn vrouw. Ze was ontzettend verrast. Die blik in haar ogen vergeet ik nooit meer.
Helaas werden de vele kilometers te veel voor het eerste Eendje. Met pijn in ons hart hebben we de auto weggedaan. Een paar jaar later zijn we verhuisd naar de Veluwe. Naar een woonboerderij met een schuur, ideaal om de Lelijke Eend binnen te zetten.
Tijd om opnieuw op zoek te gaan. Na een poosje vonden we er een en die hebben we nu nog steeds. De 2e Lelijke Eend in ons leven. We gebruiken hem nu ook als 2e auto.
Wees er voorzichtig mee, maar niet té voorzichtig. Het blijft een auto waar je lol van moet hebben.
We hebben er weinig onderhoud aan. Alleen aan het begin van het seizoen is er wat hulp nodig, omdat de auto een tijdje heeft stilgestaan. Het brandstofsysteem heeft dan moeite om op gang te komen. Ieder jaar komt er een wat oudere monteur van de Citroën-garage langs. Hij spuit er wat lachgas in om de benzine te mengen met zuurstof en daarna start de auto weer. Zo kunnen we het hele seizoen rijden. Heerlijk. Dakje open, haren in de wind en af en toe een stop voor een kop koffie. Puur genieten.
“Dakje open, haren in de wind en af en toe een stop voor koffie.”