Naar inhoud
Daan en Annelies op de bank in hun tiny house

Het eerste tiny house van Daan en Anne­lies

Van 90m2 naar 24m2 woonruimte: Daan en Annelies geven tips voor leven in een tiny house.

De vorige keer in de Eerste

De eerste keer is altijd spannend. In de blogserie de Eerste volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere eerste keer willen vertellen. Of dat nu de eerste auto, de eerste reis, de eerste sportuitdaging of een andere eerste keer is. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Daan en Annelies aan de tuintafel bij hun tiny house
De  tiny house van Daan en Annelies

Van rijtjeshuis naar tiny house

Na een tv-programma over ‘off grid wonen’, waarbij je niet bent aangesloten op het water-, gas- en elektriciteitsnetwerk, kon Daan de Vries niet meer stoppen met dromen over zelfvoorzienend, kleiner wonen. Nog geen vijf jaar later heeft hij samen met zijn vriendin Annelies een tiny house. Een heel verschil met hun gewone rijtjeshuis, vertellen ze. Dit zijn hun tips.

Hoeveel ruimte heb je echt nodig?

Daan: “We woonden hiervoor in een gewoon rijtjeshuis. Prima, maar toch vroeg ik me af of dit de manier is waarop ik wilde wonen. Het is zo standaard om steeds meer spullen te verzamelen en steeds groter te gaan wonen. Ik vroeg me af, waarom eigenlijk? Hoe wil ik de wereld achterlaten? Hoe zelfvoorzienend kun je zijn en hoeveel ruimte heb je echt nodig?”

Annelies: “Wij zijn al langer bezig met bewuster leven. We eten vegetarisch en vaak biologisch en denken goed na of je wel of niet iets aanschaft. Dan is de stap naar zelfvoorzienend wonen een logische. Daan zocht van alles uit en ik nam het eerst allemaal nog niet zo serieus. Totdat we op de fiets naar het werk een klein huisje in een boomgaard zagen ontstaan. Toen begon het bij mij ook te kriebelen.”

We lenen van elkaar

Er is geen afwasmachine, geen oven, maar op het terrein staat wel een pizzaoven. Hebben we iets nodig dan lenen we dat van de buren. De 1 heeft een bladhark, de ander een grasmaaier.
Annelies in de tuin voor haar tiny house

Eerst opruimen, dan verhuizen

Daan: “Die boomgaard bleek Tiny Village Kleinhuizen te zijn. Er was op dat moment geen plek vrij, maar eind 2017 hebben we toch een tiny house laten bouwen. Het zou vast goedkomen!” Annelies: “Toen het huis nét klaar was, hadden we ongelooflijke mazzel: er was een plek vrijgekomen. En ja, dan ga je van 90m2 naar 24m2 woonruimte, dus toen begon het grote ontspullen. De inrichting van een tiny house is praktischer dan je denkt, maar toch kon niet alles mee. Via vrienden, familie, Marktplaats, de kringloop en tot slot de stort, hebben we gigantisch veel spullen weggedaan.”
Daan en Annelies staan voor hun tiny house
Tiny house van Daan en Annelies vanuit de lucht gezien

Sociaal vangnet

In een tiny house leef je heel bewust met de ruimte én heel veel buiten. Onze buren leven ook zo. Allemaal mensen die de planeet goed willen achterlaten. 
Daan bij de voordeur van zijn tiny house

Vooruitkijken

Annelies: “Als ik ‘s morgens in de slaapvide wakker word en door onze zelfontworpen raampjes naar buiten kijk, weet ik dat we goed zitten. Toch kijken we alweer vooruit. Doordat ons huisje licht is en op een trailer past, kunnen we eigenlijk overal naartoe verhuizen. Misschien Schotland? Het lijkt me zó leuk om je hele thuis op de boot te zetten.”

“We kunnen overal naartoe verhuizen.”

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.