De 1e Porsche van Jan & Miep
Tien jaar geleden redde Jan Kersemakers het leven van zijn vrouw Miep. Sindsdien genieten ze volop van het leven. Op hun 76e kochten ze hun 1e Porsche.
Lees het artikel overEr sluipen een hoop gewoontes in ons leven, maar eerste en laatste keren zijn altijd bijzonder. Dat zijn de momenten die we nooit meer vergeten. De momenten dat je kiest ergens voor te gaan. Bijvoorbeeld de laatste dag dat je een eigen horecazaak had. En de eerste keer dat je een kwast op het doek zette. Of de eerste keer dat je met je eigen kunstwerk een wel heel bijzondere ruilactie deed. In deze blogserie volgen we FBTO-klanten die over zulke bijzondere momenten vertellen. Het zijn verhalen die je even stil doen staan én die je van de bank af krijgen. Verhalen die inspireren om te gaan doen! Je vindt de vorige en volgende blogs via de knoppen hieronder.
Tonny houdt zijn hele leven al ontzettend van kunst. Op zijn 45e besluit hij er dan ook vol voor te gaan! Hij koopt grote doeken en kwasten en gaat aan de slag. “Ik ben het gewoon gaan doen en dat beviel!” Tonny vond het wel erg spannend om fulltime kunst te maken. Hij liet de zekerheid van zijn vaste inkomen als horecaondernemer en ontwikkelaar los. Best een stap met een gezin om te onderhouden. “Om echt succes te krijgen, moest ik er dus voor zorgen dat ik opviel met mijn werk. Dat kan maar op 1 manier: mijn unieke stijl vinden en exceptioneel werk maken.” Dat lukte. Tonny’s werk werd in zijn omgeving steeds meer opgemerkt en de opdrachten stroomden binnen. “Ik ging kunst maken voor grote bedrijfspanden in Landsmeer. Zo raakte het balletje aan het rollen.” Nu is zijn werk geliefd bij een groot publiek. Zowel in binnen- als buitenland. Ook bekende Nederlanders hebben zijn kunst aan de muur hangen. “Ik heb 10 oplages gemaakt van een groot werk van Johan Cruijff. Dat werd gekocht door mensen als Frank Rijkaard en de familie Cruijff bijvoorbeeld.”
Tonny’s werk van Johan Cruijff trok ook de aandacht van een autohandelaar. En dat leidde tot een wel heel bijzondere situatie: er vond een kunstruil plaats. “Ik werd door de autohandelaar gebeld. Hij volgde mij en mijn werk al een tijdje. Ook had hij al eens op 1 van mijn kunstwerken geboden, maar die ging toen aan hem voorbij. Nu was hij geïnteresseerd in Cruijff.” Tonny en de autohandelaar raakten in gesprek. Onder andere over de prachtige auto’s die de handelaar had staan. Zelfs een Jaguar XK. Tonny: “Dat heb ik altijd zo’n mooie auto gevonden! Voor de grap stelde ik een ruil voor: mijn werk van Cruijff voor die auto. Tot mijn verbazing ging hij akkoord!” De ruil werd een feit en Tonny is nu de trotse eigenaar van de Jaguar. Elke keer als hij in zijn auto stapt, geniet hij er volop van. “Ik ben zó blij met deze ruil. Het is niet iets wat ik dagelijks doe hoor! Maar dit was een buitenkansje. Ik rij met het grootste plezier in deze auto.”
Tonny’s unieke eigen stijl is geliefd. Maar hoe kwam hij tot die stijl en technieken? Zelf is Tonny helemaal gek op het Venetiaans Carnaval en daarin vond hij inspiratie. “Mensen verkleden zich met klassieke kostuums en hebben maskers op. Het is ontzettend kleurrijk, met veel goud.” Tonny reisde af naar Venetië en kwam terug met honderden foto’s. “Grote close-ups, daar hou ik van. Ik besloot ze te bewerken en op zilveren panelen te laten drukken. Dat gaf zo’n tof effect.” Een eigen stijl leek meer en meer te ontstaan, maar voor Tonny miste er nog iets. Hij voegde kristallen en bladgoud toe en liet het werk in epoxy gieten. “Het resultaat maakte me zó enthousiast. Dit was het!” Zo lukte het Tonny om buitengewoon werk te maken. Zijn kunstwerken vielen op en raakten steeds meer in trek. De opdrachten werden groter en hij kreeg steeds meer aanvragen van over de hele wereld.
Nog steeds blijft Tonny zijn stijl en techniek ontwikkelen. “Ik wil blijven opvallen en niet 1 van de velen zijn. Ik kan ook niet stilzitten. Mijn gedachtes staan altijd aan en ik ben non-stop met kunst bezig. Het voelt ook niet als werk, het is echt mijn passie.” Tonny’s doel is om mensen te raken met zijn werk. “Ik noem mezelf geen kunstenaar, want het gaat niet om mij. Het gaat om mijn werk en om dat wat het doet met mensen.”