Op vakantie en geen reisverzekering
24 februari 2020Is dat wel verstandig? Op vakantie naar het buitenland zonder reisverzekering? 3 redenen om er wel eentje af te sluiten.
Lees het artikel overIn Nederland spreken we eigenlijk niet van een negatief reisadvies, maar van kleurcodes. Ieder land of gebied heeft zo’n kleurcode, gekregen van de Rijksoverheid. Hiermee geven ze aan hoe veilig een land of gebied is. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat een land wel 3 kleurcodes heeft. Omdat het op de ene plek gevaarlijker is dan op de ander. Dit kan een groene, gele, oranje of rode kleurcode zijn.
Het kan behoorlijk verwarrend zijn, al die verschillende kleuren. Want wanneer gaat een land of gebied van oranje naar rood? Of terug naar geel? Op de website van de Rijksoverheid wordt het zo uitgelegd:
Nederland geeft een kleurcode aan andere landen. En wij krijgen op onze beurt een kleurcode van andere landen. Dit kan per land verschillen. Het is daarom altijd slim om dat even te controleren voor vertrek. Het kan namelijk zo zijn dat je aan bepaalde eisen moet voldoen voor je dat land in mag. Dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt bijvoorbeeld.
Dat verschilt, soms per dag. Een gebied kan de ene dag nog een groen reisadvies hebben en de andere dag oranje of zelfs rood. Dat maakt het ook zo lastig om hier van tevoren rekening mee te houden. Op de website Nederland Wereldwijd staat altijd het meest actuele reisadvies. Het is verstandig om hierop te kijken voordat je een vakantie boekt. En voordat je vertrekt naar je vakantieland. Zo weet je waar je aan toe bent. Je kunt trouwens ook de Reisapp van Buitenlandse Zaken en de douane downloaden. Je krijgt dan een bericht als een reisadvies verandert.
Wordt er nadat je geboekt hebt een negatief reisadvies gegeven? Dan ben je verzekerd. Bijvoorbeeld als het gebied waar je naartoe gaat bij het boeken nog kleurcode geel of groen had. En dit na het boeken verandert in oranje of rood. Je bent niet verzekerd als het kleurcode rood wordt vanwege een grootschalige epidemie. Hoewel kleurcode oranje officieel ook een negatief reisadvies is, maken wij hiervoor een uitzondering.
Goed om te weten: kiest de reisorganisatie waar je geboekt hebt ervoor om de reis niet door te laten gaan vanwege een negatief reisadvies? Dan heb je recht op een vergoeding vanuit die organisatie.
Het wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken sterk afgeraden om daar naartoe te gaan. Maar een reisadvies is niet bindend. Dat betekent dat je er alsnog wel naartoe kunt. Heeft het land waar je naartoe wilt Nederland kleurcode rood gegeven? Dan kan het wel zijn dat je het land niet in komt.
Is de kleurcode rood in het gebied waar je naartoe gaat? Dan ben je niet verzekerd.
Verandert de kleurcode naar rood? Dan blijf je ook verzekerd, maar moet je zo snel mogelijk het land verlaten. Je krijgt geen vergoeding voor de extra kosten die je maakt om eerder naar huis te gaan. In de polisvoorwaarden van je reisverzekering zie je precies hoe dit zit.
In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je krijgt daarmee een vergoeding voor spoedeisende medische zorg tot het bedrag dat de behandeling in Nederland kost. Is een behandeling in het buitenland duurder? Dan krijg je geen vergoeding voor die extra kosten.
Met een annuleringsverzekering krijg je een vergoeding als je plotseling niet op reis kunt. Bijvoorbeeld doordat een dierbare komt te overlijden of je ziek wordt. Ook een scheiding of plotseling ontslag is een reden om een vergoeding te krijgen.
Ga je op reis zonder reisverzekering? Dan ben je niet verzekerd bij schade, verlies of diefstal van je bagage. Je krijgt ook geen vergoeding als je eerder terug wilt omdat een dierbare overlijdt of omdat je zelf ziek bent. En kunt geen contact opnemen met de FBTO Alarmcentrale voor hulp.
Toch een reisverzekering afsluiten? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten al hoeveel je daarvoor betaalt. Afsluiten kan daarna gelijk online, zo ben je direct verzekerd.