Naar inhoud
Man van ongeveer 60 jaar lacht en draagt een zwarte leren jas met op de achtergrond een lesauto.

“Kies je auto­verzekering als beginnend bestuurder”

Hoe kies je de beste autoverzekering als je net begint met autorijden? Frits Sieswerda geeft tips.
18 november 2024

Hoera! Je hebt net je rijbewijs in de pocket! Nu ben je op zoek naar je 1e auto. Het kiezen van de juiste autoverzekering kan dan lastig zijn. Veel beginnend bestuurders weten niet goed waar ze op moeten letten. Frits Sieswerda, productmanager bij FBTO, zegt: “Door bewust te kiezen ga je niet alleen goed verzekerd de weg op, maar kun je ook besparen.” 

Man van ongeveer 60 jaar staat rechts in beeld lacht richting de camera
Beginnend bestuurder en  rij-instructeur stappen de lesauto in

Wat je moet weten als beginnend bestuurder

Je 1e auto! Dat is een spannende stap. Maar ook eentje om goed over na te denken. Want de auto die je kiest, heeft invloed op je premie. Frits legt uit: “Verzekeraars zijn vaak terughoudend met het verzekeren van jongeren, vooral bij krachtige of dure modellen. Een auto met veel pk’s vormt namelijk een groter risico. Soms kun je de auto niet verzekeren, of betaal je een hele hoge premie. Dit geldt zeker als je als beginnend bestuurder nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.” Daarom kan het slim zijn om te beginnen met een eenvoudige en betaalbare auto. “Zo houd je de kosten onder controle en voorkom je vervelende verrassingen bij je verzekering.”

Welke dekking, welke verzekeraar?

Na het kiezen van je auto is het belangrijk om goed na te denken welke dekking je nodig hebt. Frits legt uit: “Heb je een auto die jonger is dan 8 jaar en nog veel dagwaarde heeft? Dan is een cascoverzekering (ook wel bekend als all risk) vaak een goede keuze. Deze verzekering dekt ook schade aan je eigen auto bij aanrijdingen. Zo beperk je de risico’s maximaal.” Als zo’n volledige dekking te duur is of niet goed past bij de dagwaarde van de auto, dan is een WA-plusverzekering (beperkt casco) een goede tussenvorm, met dekking bij bijvoorbeeld diefstal en brand. Bij oudere auto’s met een lage dagwaarde is een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) voldoende. “Deze dekt alleen schade aan anderen en is verplicht.”  

‘’Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden.’’

Verschillende autoverzekeringen vergelijken

Het is ook verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een autoverzekering afsluit. Frits adviseert: “Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van de verzekering. Als je je dekking kiest op basis van de waarde en leeftijd van je auto én goed vergelijkt, dan voorkom je dat je te veel betaalt of niet goed verzekerd bent. Informeer anders ook bij je familie of vrienden naar hun autoverzekering en ervaringen.’’

Man van ongeveer 60 jaar met zwarte leren jas loopt zelfverzekerd over het oefenterrein van de rijschool.

Schadevrije jaren autoverzekering jongeren

Een belangrijk begrip bij autoverzekeringen is schadevrije jaren. Frits legt uit: “Heb je een jaar lang geen schade? Dan krijg je er 1 schadevrij jaar bij. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie.” Als je net begint dan heb je deze jaren nog niet opgebouwd. Frits merkt op dat sommige jongeren daarom hun autoverzekering op naam van hun ouders zetten. "Staat de verzekering op naam van je ouders? Dan is de premie waarschijnlijk lager. Maar handig is het niet. Je bouwt namelijk geen eigen schadevrije jaren op. En rijd je het meest in de auto terwijl dat niet bekend is bij de verzekeraar? Dan kan dit problemen opleveren bij schade. Je loopt dan het risico dat je geen recht hebt op vergoeding."

‘’Verzekering op naam van je ouders? Dan is de premie waarschijnlijk lager. Maar handig is het niet.’’

Schade melden en je premie

Zodra je schadevrije jaren hebt opgebouwd en je krijgt schade, bijvoorbeeld doordat je een paaltje raakt, is het belangrijk om goed na te denken over het claimen van deze schade. “Als je een schadeclaim indient, gaan je schadevrije jaren omlaag en stijgt je premie.” In zo’n situatie kun je het beste verschillende mogelijkheden bekijken. ‘’Je verzekeraar kan een berekening voor je maken hoe je premie verandert als je voor een vergoeding kiest. Zo kun je bepalen of het voordeliger is om de schade zelf te betalen of te laten vergoeden. En maak je een beslissing die slim is voor jouw portemonnee op de lange termijn.”

Korting op je premie als beginnend bestuurder

De kosten voor een autoverzekering kunnen hoger zijn dan je misschien verwacht. Maar er zijn manieren waarop je invloed hebt op je premie. Een van die manieren is door het kiezen van je eigen risico. Bij FBTO heb je de keuze uit een eigen risico van 0 euro tot 500 euro. Frits legt uit: “Als je je eigen risico hoger zet, gaat je premie automatisch omlaag. Dit is afhankelijk van de dekking die je kiest.” Bij een WA-verzekering is er namelijk geen eigen risico, maar bij WA-plus of WA-Casco kun je voor een eigen risico kiezen, wat betekent dat je een deel van de schade zelf betaalt.”

Man van ongeveer 60 jaar zit in lichtgroene blouse achter het stuur en adviseert de lezer hoe je een autoverzekering afsluit als beginnend bestuurder

3 tips voor de beginnend bestuurder van Frits

  • Besef dat de keuze voor je auto invloed heeft op je maandelijkse kosten. Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar de verzekering, belastingen en kosten voor onderhoud. Vergelijk verschillende modellen en kies niet de 1e de beste, maar verdiep je in wat bij je past.
  • Bouw zelf schadevrije jaren op (niet op naam van je ouders). Schadevrije jaren zijn belangrijk voor het verlagen van je premie. Als je de verzekering op je eigen naam zet, bouw je eigen schadevrije jaren op. Denk ook goed na of het terugvragen van een kleine schade slim is voor je portemonnee op de lange termijn.
  • Vergelijk de premie en voorwaarden van verschillende verzekeraars. Op internet kun je eenvoudig het aanbod van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken

Direct aan de slag!

Klaar om de beste autoverzekering voor jou te vinden? Maak gebruik van de tips van Frits en ontdek hoe je je premie kunt verlagen. Stel je autoverzekering eenvoudig samen. Of lees meer over onze autoverzekeringen.

Beginnend bestuurder autoverzekering: extra tips

Meer weten? Check dan ook de 3 artikels hieronder. Of bekijk alle blogs over de autoverzekering.