Je auto verzekeren in 7 stappen
20 november 2024Of je nou een spiksplinternieuwe of een oldtimer hebt: je auto wil je goed verzekeren. Maar hoe? Nou, zo dus!
Lees het artikel overDe naam zegt het eigenlijk al. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je zonder schade in je auto hebt gereden. Of in ieder geval: dat je geen schade hebt geclaimd op je verzekering. Had je wel schade, maar heb je die zelf betaald? Dan heeft dit geen invloed op je schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie die je betaalt voor je autoverzekering.
Opgebouwde schadevrije jaren zijn helaas niet onbeperkt geldig. Ze hebben een houdbaarheidsduur van 3 jaar. Heb je meer dan 3 jaar geen autoverzekering op je naam staan? Dan vervallen de schadevrije jaren en begin je weer bij 0.
Schadevrije jaren staan in Roy-data. Dit is een landelijke database waar de schadevrije jaren van iedereen die een auto heeft instaan. Alle verzekeraars hebben toegang tot deze database en kunnen dus zien hoeveel schadevrije jaren jij hebt. Handig, als je wilt overstappen van verzekeraar. Je kunt zelf ook het aantal door jou opgebouwde jaren inzien in Roy-data, via de website seps.nl.
Als je schade hebt aan je auto en de kosten voor het repareren claimt op je verzekering. Hoeveel schadevrije jaren dat precies kost, is afhankelijk van het aantal jaren dat je hebt opgebouwd. Het maakt dus niet uit hoeveel het kost om de schade te repareren. Of je auto nou total loss is of je alleen een deukje laat repareren.
Dat is eigenlijk heel simpel: ieder jaar dat je geen schade rijdt is 1 schadevrij jaar. Je begint dus op 0 en bouwt ze zo steeds verder op. Tot je een schade claimt natuurlijk. Goed om te weten: je bouwt de jaren alleen op als de autoverzekering op jouw naam staat. Rijd je regelmatig in de auto van je partner en staat de verzekering op zijn of haar naam? Dan bouw je zelf dus geen schadevrije jaren op.
Schadevrije jaren, wat kun je ermee? Dit stel weet er alles van. En doet er alles aan ze te behouden.
Ja hoor, dat kan. Als je naar een andere autoverzekeraar gaat, kun je je schadevrije jaren gewoon meenemen. Je gaat dan verder met het opbouwen van de jaren bij je nieuwe verzekeraar. Je hoeft dus niet weer bij 0 te beginnen.
Je kunt je schadevrije jaren maar bij 1 verzekeraar inzetten. Stel: je hebt 2 auto’s en 7 schadevrije jaren. Als je beide auto’s bij FBTO verzekert, krijg je extra korting op de premie van je 2e auto. Goed om te weten: je begint bij de 2e auto wel weer met 0 schadevrije jaren. Behalve als je in de afgelopen 3 jaar al schadevrije jaren hebt opgebouwd met een tweede auto.
Heb je 2 of meer auto’s? En verzeker je 1 van de auto’s bij een andere verzekeringsmaatschappij? Dan kies je bij welke verzekeraar je die schadevrije jaren wilt inzetten. Bij de ene verzekeraar heb je dan die 7 schadevrije jaren en bij de ander 0. Je betaalt daar dan waarschijnlijk een hogere premie.
Je zegt het contract op bij je huidige verzekeringsmaatschappij. Deze verzekeringsmaatschappij zet jouw schadevrije jaren dan in Roy-data. Hier hebben ze 2 weken voor. Je nieuwe verzekeraar haalt de schadevrije jaren dan uit Roy-data.
De hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt, heeft flink wat invloed op de hoogte van je premie. Het is daarom belangrijk dat je weet hoeveel schadevrije jaren je hebt bij het afsluiten van een autoverzekering. Deze staan op de polis of (verlengings)nota van je verzekering. Je kunt ze ook zelf opvragen bij Roy-data.
Ja, dit moet je direct laten weten aan je autoverzekeraar. Als je je auto verkoopt, krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit krijg je ook als je de auto laat slopen. Dit betekent dat de auto niet meer op jouw naam staat. Op het vrijwaringsbewijs staat een datum en tijd waarop jij niet meer de eigenaar bent van de auto. Aan de hand van het vrijwaringsbewijs kunnen wij per die datum de verzekering stopzetten.
Ben je benieuwd naar de invloed van de schadevrije jaren op jouw premie? Dat kun je gemakkelijk zien door de premie van je autoverzekering te berekenen. Zo weet je direct hoeveel je betaalt voor je autoverzekering. Handig!