Gezond op reis? Zo doe je dat
Check, check, dubbelcheck. Je gaat goed voorbereid op reis. Want ook op vakantie kun je ziek worden. Deze tips helpen.
Lees het artikel overDe 1 haalt zijn schouders op voor muggen en de ander raakt al in paniek bij het horen van het woord. Elk lichaam reageert er ook anders op: van een beetje kriebel tot een niet te negeren jeuk. Muggen gaan bovendien niet altijd eerlijk te werk. Dan nemen ze de ene persoon helemaal te grazen, terwijl iemand in dezelfde ruimte helemaal niet wordt gebeten.
In de nacht biedt een klamboe de beste bescherming tegen muggen. Overdag draag je het beste lange kleren. Heb je geen klamboe of vind je het gedoe om zo’n ding op te zetten? En vind je die lange broek toch niet zo comfortabel met 30+ graden? Dan is anti-muggen spray of zalf waar DEET in zit het meest effectief.
DEET werkt geweldig tegen muggen. Maar lees wel goed de bijsluiter. Te veel DEET kan namelijk gevaarlijk zijn. Het RIVM adviseert dat kinderen onder de 2 en zwangere vrouwen beter geen producten kunnen gebruiken met meer dan 30% DEET. Het RIVM waarschuwt ook om in het buitenland geen producten te kopen met een hogere concentratie dan 50% DEET. “Meer dan 50% werkt niet beter, maar leidt wel eerder tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid”.
Nog een belangrijke tip: smeer je eerst in met de zonnebrandcrème en gebruik daarna pas de DEET. Anders kan je zonnebrandcrème minder goed werken.
Ineens heb je ze. Pijnlijke en rode bultjes op je huid. Na wat plaatjes googelen kom je tot de conclusie: zonnebultjes! En je dacht nog dat je zo goed tegen de zon kon. De bultjes zijn een teken dat je huid nog niet gewend is aan blootstelling aan de zon. Daarom komen zonnebultjes vaker voor in de lente dan in de zomer.
De klachten kunnen zomaar ontstaan, ook als je niet bent verbrand. Ze ontstaan meestal niet direct, maar 1 dag na het zonnen. Daarom twijfelen sommige mensen of het wel van de zon komt. Als je de bultjes eenmaal hebt, moet je je huid rust geven.
Weet je niet zeker of het zonnebultjes zijn? Is er een ander kwaaltje waarbij je denkt: wat moet ik hier nou weer mee? Of een buitenlandse bijsluiter waarvan je niks snapt? Met de Dokter op Zak app krijg je antwoord op je vragen van een medisch deskundige.
Dat er een speciaal woord is voor diarree op reis, betekent al dat het vaak voorkomt. Tussen 20% en 50% van de reizigers krijgt last van diarree nog voor het einde van de 2e vakantieweek. Dit komt meestal door het eten of drinken van voedsel dat besmet is met bacteriën.
Houd er rekening mee dat in buitenlanden het kraanwater niet schoon is. Daarom is het advies: "Cook it, boil it, peel it, or forget it". Dit betekent: eet of drink alleen vers bereide gerechten die stomend heet opgediend worden, salade die gewassen is met gekookt water, vruchten die gepeld kunnen worden en water uit verzegelde flessen. Kraanwater en ijsblokjes moet je als ‘besmet’ beschouwen.
Die éne berg op wandelen op het heetst van de dag. Je denkt dat het wel kan. En dan ineens ben je suf en verward. Je bent uitgedroogd! De gevolgen daarvan kunnen heel vervelend zijn. Plan je activiteiten daarom in de ochtend of de namiddag en zorg ervoor dat je onderweg voldoende water bij je hebt.
Wandelen in de natuur is ontspanning voor lichaam en geest. Helaas zijn door de klimaatverandering het hele jaar door teken actief. Wees dus voorzichtig in de natuur, want een tekenbeet kan de ziekte van Lyme overdragen.
Heb je medische hulp nodig zonder spoed? Zoals hoge koorts, huiduitslag, of een ander kwaaltje? Met de online Dokter op Zak app van FBTO krijg je snel antwoord op je medische vragen. En met de FBTO Zorg app declareer je overal ter wereld je zorgnota. Ook heb je in deze app altijd je zorgpas bij de hand.
Een goede zorgverzekering neemt je letterlijk een hoop zorgen uit handen. Bij FBTO stel je zelf je zorgverzekering samen en kies je welke aanvullende modules je wilt. Met de module Zorg in het buitenland, ben je in het buitenland verzekerd voor de kosten van zorg die echt niet kan wachten.