Zonnepanelen, hoe werkt dat?
7 december 2020Zonnepanelen zijn populair. Ook jij denkt erover na. Maar waar moet je dan precies aan denken? Hoe werkt het precies?
Lees het artikel overHet is begin februari als de brief weer op de mat valt: de nieuwe WOZ-waarde is bekend. De gemeente heeft bepaald hoeveel geld je woning waard is. Maar wat als je het daar niet mee eens bent en de WOZ-waarde te hoog is? Lees snel verder en je weet wat je kunt doen. En of een te hoge waarde invloed heeft op je woonverzekering.
De afkorting WOZ staat voor 'Waardering Onroerende Zaken'. Daarmee bepaalt de gemeente ieder jaar hoeveel je huis waard is op 1 januari van het jaar ervoor. De WOZ-waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt voor:
De WOZ-waarde is openbaar. Dat geldt voor iedere woning in Nederland. Je kunt dus altijd checken wat de WOZ-waarde van jouw huis is. Of bijvoorbeeld van een huis dat je op het oog hebt om te kopen. Dat kan via het WOZ-waardeloket.
De WOZ-waarde wordt ieder jaar bepaald door de gemeente. Om de hoogte vast te stellen, wordt onder meer gekeken naar:
De WOZ-waarde wordt eind januari of begin februari naar je toegestuurd. Je ontvangt deze in een brief van de gemeente waarin het huis staat.
Als de waarde van je woning hoger uitvalt dan je verwacht. Of zelfs dan je denkt dat het zou moeten zijn, dan is dat erg vervelend. Dat kan namelijk voor hoge kosten zorgen. Hoe hoger je WOZ, hoe meer je betaalt aan belastingen en heffingen. Bijvoorbeeld waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting en afvalstofheffing.
Is je WOZ-waarde te hoog? Dan wil je dus bezwaar maken. Doe dit wel binnen 6 weken na de dagtekening van de brief bij de gemeente. Anders kan het niet meer. En zorg dat je genoeg motivatie hebt om de WOZ-waarde te verlagen. Vraag verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt op via het Kadaster. En check de WOZ-waarden in de buurt via het WOZ-waardeloket.
Je kunt daarnaast ook een taxatie laten doen door een taxateur of makelaar. Je krijgt dan een uitgebreid rapport met de waarde van je huis. En waarom die waarde is toegekend. Een taxatie kost wel geld. Meestal tussen de € 400,- en € 600,-.
De WOZ-waarde wordt nogal eens verward met de herbouwwaarde. Het is niet hetzelfde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Zonder de grondprijs. De grondprijs wordt wel meegenomen in de WOZ-waarde. Zowel de herbouwwaarde als de WOZ-waarde zijn van invloed op je woonverzekeringen.
Wil je weten wat jij betaalt voor je woonverzekering? Bereken je premie binnen 2 minuten en sluit direct online af. Zo weet je snel waar je aan toe bent.