Het verschil tussen opstal en inboedel
19 mei 2021Hoe bescherm je je huis en spullen voor schade? En wat is het verschil tussen opstal en inboedel verzekeren?
Lees het artikel over“Kopen was voor mij geen optie”, vertelt Samira verder. “Dus ik kwam eigenlijk direct bij een huurhuis terecht. Gek genoeg had ik snel iets gevonden, veel sneller dan ik dacht. Waarschijnlijk ook omdat ik niet in de Randstad, maar in het oosten van het land zocht.” Samira huurt een benedenwoning in Almelo, middenin de stad. “Blij dat ik ermee ben! Inrichten had ik dan ook zo gedaan, maar toen kwam het moeilijke werk: hoe verzeker ik mijn nieuwe stulpje?”
Als je een huis huurt, is het niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Daar kunnen we kort over zijn. “Dat scheelt dan weer. Maar wacht even, is het soms dan wel verstandig?”, vraagt Samira. Ja, dat kan zeker verstandig zijn. Maak maar eens een lijst van wat er allemaal in je huis staat. En zet hierbij ook wat die spullen kosten. Dat kan oplopen tot een behoorlijk bedrag.
Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis, bijvoorbeeld bij brand of als ze gestolen worden. “Dat is toch wel fijn”, knikt Samira. “Als ik zo om me heen kijk, dan zie ik in ieder geval een televisie, grote bank en allemaal apparatuur in de keuken. Of valt dat dan weer niet onder die verzekering?”
Goede vraag! Onder je inboedel valt alles wat los in je huis staat. Een goed ezelsbruggetje om dit te bepalen, is: kun je het meenemen als je gaat verhuizen? Die televisie en de grote bank dus wel. Maar de inbouwapparatuur in de keuken niet.
Bij FBTO kun je kiezen uit 2 inboedelverzekeringen. Weten wat de verschillen zijn? Vergelijk de inboedelverzekeringen.
“Die inboedelverzekering ga ik zeker afsluiten. Maar als ik dit zo hoor, is een opstalverzekering ook verstandig.” Dat klopt, maar niet voor jou. Omdat je een huurhuis hebt, ben jij niet degene die de opstalverzekering moet afsluiten. Als het goed is, heeft de eigenaar van het huis dat al gedaan. “Dat vraag ik voor de zekerheid dan nog wel even na. Ik wil wel zeker weten dat het goed geregeld is.”
“Ik woon in een drukke buurt. ’s Nachts is er uitgaanspubliek op straat en overdag spelen er veel kinderen. Ik kan me best voorstellen dat hier eens een bal door de ruit gaat. Of iets anders. De schade betaal ik dan liever niet zelf.” Logisch. Daar heb je een glasverzekering voor. Maar omdat de ramen ook vallen onder opstal – denk maar eens aan het ezelsbruggetje met de verhuizing – regelt de eigenaar van je huis dit. “Ook even checken bij de huurbaas dus, ga ik doen!”