Naar inhoud
Nieuwbouw woningen gasvrij

Gasvrij wonen wordt mogelijk met deze stappen

Door stap voor stap minder gas te verbruiken in huis, woon je duurzamer en betaal je steeds minder. Hoe je dat doet?
7 oktober 2019
Dolblij zijn ze. Youssef (29 jaar) en Soraya (28 jaar) kochten vorig jaar hun 1e huis. Inmiddels zijn ze aardig gesetteld. “Maar af is het nooit”, vertelt Youssef. “We blijven altijd. Zo willen we uiteindelijk helemaal gasvrij wonen.” Hoe ze dat doen? Je leest het in deze blog. En kom te weten of aanpassingen in je huis verzekerd zijn in je woonverzekering.

Een huis kopen (met gas)

“Je weet wat ze zeggen, hè? Een 1e indruk maak je maar 1 keer. En in een paar seconden tijd. Dat dit ook geldt voor een huis hebben we vorig jaar ervaren”, vertelt Soraya. “De makelaar stak de sleutel in het slot. Youssef en ik stapten de woonkamer in, keken elkaar aan en we wisten het. Dit was ons huis!”

“Het grappige was dat we allebei op andere dingen letten. Ik vond dat het huis eerlijk gezegd nog wel wat sfeer kon gebruiken. En Youssef is nogal van de duurzaamheid. Hij lette op de isolatie en op de mogelijkheid om gasvrij te kunnen wonen. Maar de basis bleek goed. Vanaf dat moment begonnen we met plannen maken.”

Stap voor stap gasvrij wonen

“Ons huis is gebouwd in 2014. Heerlijk. Alles werkt en is nog relatief nieuw. Om het huis extra karakter te geven, haalde ik mijn trucs als interieurstylist uit de kast”, vertelt Soraya. “En ik controleerde meteen of de isolatie van ons huis goed genoeg was. Want ik vind duurzaamheid erg belangrijk”, zegt Youssef. “Met de isolatie zit het helemaal goed. Ik zie vooral punten ter verbetering. En dat doen we stap voor stap. Niet alles hoeft in 1 keer. We nemen rustig de tijd om uiteindelijk gasvrij te wonen. Maar we gaan zeker niet zitten afwachten. Dat past niet bij ons.”

De eerste stap naar een gasvrij huis: goede isolatie en vloerverwarming

“Soraya vond de vloer niet mooi. En ik zag dat er nog geen vloerverwarming was. Dus: vloerverwarming en een mooie visgraatvloer erin. Met deze aanpassing sloegen we 2 vliegen in 1 klap. We hebben gelijk een aanbouw laten plaatsen. Ook daar legden we vloerverwarming. Dit was zo’n verbetering!”, vertelt Youssef. “Ons huis werd er letterlijk en figuurlijk warmer van. Heerlijk”, zegt Soraya. Lees hier meer over energieneutraal wonen.

Keuze voor meer groene oplossingen in huis

“De koop van ons huis combineerden we met het aanleggen van zonnepanelen. Het fijne daarvan was dat ons energiekosten direct omlaag gingen. En er was gelukkig al een inductieplaat in de keuken. De laatste maanden oriënteren we ons op de volgende aanpassing. We willen van die cv-ketel af.” Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

  • Check of er een warmtenet komt.
  • Check of er groen gas in je wijk komt.
  • Nee? Kies dan voor een volledig elektrische warmtepomp. Of een hybridepomp als tussenstap.

“We zijn er nog niet helemaal uit. Een volledig elektrische warmtepomp is een flinke investering. Met een hybride warmtepomp gebruiken we alvast minder gas. Maar deze oplossing is tijdelijk. In de toekomst moet iedereen van de overheid helemaal gasvrij wonen. Gelukkig zijn we al een eind op weg.”

Energieneutrale aanpassingen en je woonverzekering

“Ik had de schone taak om me eens goed in de verzekeringen te verdiepen. Nou, we zitten goed!”, zegt Soraya. De zonnepanelen zijn verzekerd in de opstalverzekering. En ook de elektrische waterpomp is verzekerd. En zo zijn er nog een aantal voorwaarden. Check vooral je opstalverzekering en inboedelverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...