Naar inhoud
werken in het buitenland

Werken in het buitenland: dit wil je weten

Een paar maanden – of langer – werken in het buitenland. Geweldig! Maar hoe pak je het aan? Begin eens met deze tips.
15 februari 2022
Het is voor veel mensen de ultieme droom. Een paar maanden werken in een hotel op Bonaire, bananen plukken tijdens het backpacken in Australië of een eigen yogaretraite organiseren op Bali. Klinkt fantastisch en dat is het ook. Maar voordat je mag werken in het buitenland, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Zoals je reisverzekering en vaccinaties bijvoorbeeld. Wij helpen je graag op weg met deze tips.

Regel je reisverzekering

Ook in het buitenland wil je goed verzekerd zijn, zeker als je daar aan het werk gaat. Ga je op (lange) zakenreis? Of wil je graag een flinke tijd gaan backpacken en intussen geld bij elkaar verdienen door op verschillende plekken te werken? Dan is het verstandig om je aanvullend te verzekeren. Zo kun je je reisverzekering bij FBTO aanvullen met de module Werken op reis. Dat is handig, omdat je reis nu meer is dan alleen een vakantie. Je hebt dan meer nodig dan alleen de standaard reisverzekering. Ga je vrijwilligers- of vakantiewerk doen? Of voor je studie of stage naar het buitenland? Dan heb je de module Werken op reis niet nodig.

Wonen en werken in het buitenland kan ook invloed hebben op je zorgverzekering. Je hebt namelijk niet altijd meer recht op een zorgverzekering in Nederland. Hoe dat precies zit? Lees hier meer over je wonen, werken of studeren in het buitenland en je zorgverzekering.

Werelddekking

Ga je op reis buiten Europa? Backpacken door Zuidoost Azië of op avontuur in Afrika? Ook dan heb je een aanvullende verzekering nodig, bovenop je normale reisverzekering. Namelijk werelddekking. Zo ben je ook tijdens je verre (werk)reis goed verzekerd.

Lang op reis

Als je gaat werken in het buitenland, ben je waarschijnlijk langer dan 60 dagen weg. Ook dan heb je een aanvullende verzekering nodig, namelijk de module Lang op reis. Je bent dan maximaal 365 dagen verzekerd.

Vraag documenten op tijd aan

In sommige landen heb je een speciaal werkvisum of een werkvergunning nodig. Zeker als je voor langere tijd wilt werken in het buitenland. Weet je niet zeker of je zo’n visum of vergunning nodig hebt? Of welke je precies moet hebben? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan als je aankomt op het vliegveld. O ja, en vergeet vooral ook niet te checken of je paspoort of identiteitskaart nog wel lang genoeg geldig is. Ook voor de terugreis dus.

Check verplichte vaccinaties

De kans is groot dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt als je naar het buitenland gaat. Ga je bijvoorbeeld naar een land in Azië, Afrika of Midden- of Zuid-Amerika? Dan heb je vaak een inenting tegen hepatitis A, gele koorts en rabiës nodig. Blijf je binnen Europa? Dan heb je dit soort vaccinaties waarschijnlijk niet nodig. Toch is het goed om dit van tevoren goed uit te zoeken. Zo heb je rond de Middellandse Zee soms ook bepaalde inentingen nodig. Goed om te weten: met een zorgverzekering van FBTO kun je korting op vaccinaties krijgen.

Daarnaast is het verstandig om het advies rondom het coronavirus in het land waar je naartoe gaat te bekijken. Sommige landen stellen een vaccinatie tegen corona namelijk wel verplicht. Heb je die niet? Dan kan je zelfs geweigerd worden bij de grens. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Voorkom dubbel belasting betalen

Als je werkt en zo dus geld verdient, betaal je belasting. Dat is in het buitenland meestal ook zo. Hoeveel belasting je precies betaalt, verschilt per land. En ligt natuurlijk ook aan hoeveel je verdient. In landen waar de lonen over het algemeen laag zijn, betaal je vaak ook niet zoveel belasting. Soms moet je zowel in het land waar je werkt, als in Nederland belasting betalen. Het is slim om dat van tevoren goed uit te zoeken. Zo voorkom je dat je dubbel betaalt. Of dat je achteraf nog een dikke rekening krijgt. Wel zo fijn.

Leer de lokale taal

Waarschijnlijk kun je jezelf goed verstaanbaar maken in het Engels. In Nederland leer je dat op de middelbare school, maar dat is niet in elk land zo. Ze verstaan dan ook niet overal goed Engels. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat je je in ieder geval verstaanbaar kunt maken in het land waar je naartoe gaat om te werken. Het helpt je bij het vinden van een baan, maar bijvoorbeeld ook bij het doen van boodschappen en bij het ontmoeten van nieuwe mensen.

Verhuur je huis

Heb je een koophuis? Dan kun je je huis misschien verhuren als je gaat werken in het buitenland. Zo staat je huis niet leeg en verdien je nog wat terwijl je op reis bent. Het is wel goed om vooraf te checken of je het mag verhuren van de gemeente. Of bijvoorbeeld van de bank waar je je hypotheek hebt.

Heb je alles geregeld? Goed bezig! Jij bent klaar voor het avontuur. Toch nog even je reisverzekering veranderen? Bereken je premie en je sluit hem binnen 2 minuten af. Helemaal online. Wel zo makkelijk. Werk ze!

Misschien vind je dit ook interessant...