Naar inhoud
Motor rijdt door landschap

Schadevrije jaren motor: zo werkt dat

Over schadevrije jaren voor je auto lees je veel. Maar hoe zit het met je motor? Dit zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen.
23 juni 2022
Zodra je een motor koopt en daarbij een motorverzekering afsluit, krijg je ermee te maken: schadevrije jaren. Misschien ken je ze al van je auto. Maar misschien heb je geen auto en heb je geen idee. In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over schadevrije jaren voor je motor. Zodat jij weet wat je moet invullen, als er naar gevraagd wordt. En wat de invloed ervan is op de premie die je betaalt.

Wat zijn schadevrije jaren voor mijn motor?

Voor ieder jaar dat je op je motor rijdt zonder dat je een schade claimt bij je verzekeraar, krijg je een schadevrij jaar. De naam zegt het dus eigenlijk al. Aan de hand van hoeveel schadevrije jaren je hebt, beoordeelt een verzekeraar eigenlijk hoe goed jouw rijstijl is. En hoe groot het risico dat je schade rijdt.

Zijn alle schades van invloed op mijn schadevrije jaren?

Nee, alleen schades die je claimt bij je motorverzekering. Heb je in een jaar wel een schade gehad aan je motor, maar heb je de reparatie zelf betaald? Bijvoorbeeld omdat het maar een kleine kras of deuk was? Dan telt dat jaar gewoon als schadevrij jaar. Het is bij een kleine schade dus altijd slim om te berekenen of het wel voordelig is om die schade te laten vergoeden door je verzekering. Vaak ben je door de hogere premie die je daardoor betaalt goedkoper uit door de reparatie zelf te betalen.

En als de schade wordt veroorzaakt door iemand anders?

Heb je een deuk, kras of andere schade aan je motor? En was dat de schuld van iemand anders? Als de schade daadwerkelijk verhaald kan worden op een ander, heeft de schade geen invloed op je schadevrije jaren. Dat geldt ook als je schade hebt door een diefstal, brand of storm, want ook dat is niet jouw schuld. Vandalisme is de uitzondering. Dit heeft wel invloed op je schadevrije jaren, ondanks dat het niet jouw schuld is.

Wat is de invloed op de premie van mijn motorverzekering?

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting is die je krijgt op de premie van je motorverzekering. Dat gaat net als bij de autoverzekering via de bonus-malusregeling. Dit is een tabel waarin staat hoeveel korting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Bonus staat voor de jaren zonder schade, malus staat voor de jaren waarin je wel schade hebt geclaimd.  

Wil je de korting voor schadevrije jaren behouden?

Heb je al veel schadevrije jaren? Dan krijg je veel korting op je motorverzekering. Heb je bijvoorbeeld 9 schadevrije jaren? En sta je daardoor op trede 14 van de bonus-malus tabel? Dan is die korting bij FBTO 70%. Een groot deel van die korting kun je kwijtraken als je een nieuwe schade hebt. Dat kun je voorkomen door kleine schades zelf te betalen. Als je kleine schades toch zelf betaalt, kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Je betaalt dan minder premie. 

De optie no-claimbeschermer 

Met de no-claimbeschermer behoud je je trede of korting als de verzekeraar 1 nieuwe schade vergoedt. Je schadevrije jaren gaan dan wel achteruit. Dus stap je over naar een andere verzekeraar? Dan zie je dit opeens wél terug in de premie. Voor deze optie betaal je extra premie. Heb je een FBTO Motorverzekering met een ingangsdatum na 20 april 2023? Dan kan je geen gebruik meer maken van deze optie. En heb je een FBTO Motorverzekering met een ingangsdatum vóór 20 april 2023? Dan hou je ‘m. Hier vind je meer informatie over de no-claimbeschermer.

Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen?

Jazeker. Als je overstapt naar een andere verzekeraar, kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd gewoon meenemen. Je hoeft dus niet helemaal opnieuw te beginnen. Je nieuwe verzekeraar vraagt jouw schadevrije jaren op in Roy-data. Dit is een centrale database waar alle Nederlandse verzekeraars toegang tot hebben. Hoeveel korting je krijgt per schadevrij jaar verschilt wel per verzekeraar. Dit mogen verzekeraars namelijk zelf bepalen.

Wat als ik 2 motoren heb?

Dat kan natuurlijk. Misschien heb je 1 voor lange reizen en 1 voor de korte tripjes. Of ben je een echte verzamelaar en heb je de schuur vol. In dat geval wil je weten hoe het zit met de schadevrije jaren voor al je motoren. Snappen we. En we hebben goed nieuws voor je: bij het afsluiten van de motorverzekering gebruik je namelijk dezelfde bonus malus als voor je andere motoren. Wel zo fijn.

Kan ik mijn schadevrije jaren voor mijn motor én auto gebruiken?

Dat kan, maar niet allebei tegelijk. Je kiest ervoor om je schadevrije jaren in te zetten voor je motor óf voor je auto. Heb je 5 schadevrije jaren gereden in je auto? Dan kun je die 5 jaren inzetten voor je motorverzekering. Maar het aantal schadevrije jaren voor je auto gaat dan naar 0. Als je je auto inwisselt voor een motor is dat natuurlijk geen probleem.

Ben je benieuwd wat je betaalt voor je motorverzekering? Bereken je premie, vul het aantal schadevrije jaren in dat je hebt en je weet het binnen 2 minuten. Afsluiten kan daarna direct online.

Misschien vind je dit ook interessant...