Verkeerde brandstof getankt? Stop de wagen
25 maart 2021Benzine in een dieselauto is als motorolie in een frisse salade. Je auto wordt er goed ziek van!
Lees het artikel overNet als in Nederland, geldt voor tanken in het buitenland: je bent goedkoper uit als je nét iets verder rijdt. Tankstations die langs de snelweg liggen, rekenen een hogere prijs voor brandstof dan de tankstations langs kleinere weggetjes. Je kunt ze vaak wel vinden in je navigatie, of via Google Maps. Scheelt toch weer een paar centen!
In Nederland weet je precies welke slang je moet hebben, maar in het buitenland sta je voor een raadsel. Talenknobbel of niet, die benaming op de pomp kan best verwarrend zijn. Zoek daarom voor vertrek op hoe de brandstof die jij nodig hebt, genoemd wordt in het land waar je naartoe gaat.
Niet handig, die verschillende benamingen van brandstof. Dat vonden meer Europese landen. Daarom zitten er sinds 2018 stickers op veel benzinepompen in Europa. Met een symbool, letter en cijfer kun je dan direct zien of je de juiste brandstof te pakken hebt. Dezelfde sticker wordt in nieuwe auto’s op de tankklep geplakt. Handig!
Daar kunnen normale auto’s namelijk niet tegen. E85 brandstof bestaat voor 85% uit ethanol. En daar heb je een speciale wagen voor nodig, een flexifuel auto. Heb je die? Dan is er niks aan de hand. Maar ze worden maar weinig verkocht dus de kans is veel groter dat jouw auto van E85 flink gaat protesteren. Niet doen dus.
Ga je vanuit Nederland op vakantie met de auto? Dan is de kans groot dat je een benzinepomp nodig hebt in Duitsland, Frankrijk of België. Op zich geen probleem, maar check voor vertrek wel even of jouw auto de zogenaamde E10-brandstof kan verdragen. Deze brandstof bestaat voor 10% uit (bio)ethanol. En zo’n 10% van de – vooral oudere – auto’s kan daar niet tegen. Heb je te maken met E10-brandstof? Dan staat dat op de pomp aangegeven.
Goedkoop tanken? Dat doe je met biodiesel! Je betaalt daar namelijk geen accijns over. Je komt het veel tegen in Duitsland, maar meestal is het niet zo slim om biodiesel in je auto te gieten. De meeste auto’s kunnen er namelijk niet goed tegen. Eerst even checken dus. Anders kan die goedkope tankbeurt zomaar heel duur uitpakken.
Je kent ze misschien wel: de ellenlange files – soms zelfs tot óp de snelweg – voor het tankstation in Luxemburg. Tanken in Luxemburg is goedkoop. Zo goedkoop, dat men daar best even voor in de rij wil staan. Vervelend voor de Luxemburgers zelf en daarom kan dat wel eens tot het verleden gaan behoren. Luxemburg is namelijk van plan om de accijns op brandstof te verhogen. In eerste instantie met een paar cent. En dat maakt het nog steeds een stuk goedkoper dan in Nederland.
Rode diesel heet het, avgiftsfri. Het is een stuk goedkoper dan normale diesel en dat is niet zo gek, want je betaalt er geen btw over. En met ‘je’ bedoelen we de Noorse bevolking, want als toerist kun je hier maar beter verre van blijven. Rode diesel tanken is namelijk verboden voor toeristen. En de boete kan behoorlijk oplopen.
Kijk dus goed op de pomp of je de juiste diesel te pakken hebt. Tip: meestal staan de pompen met rode diesel een paar meter bij de normale pompen vandaan.
Heb je ondanks je goede voorbereiding toch verkeerd getankt? En heb je de module Pechhulp buitenland aan staan? Dan zorgen we ervoor dat je snel word geholpen en vergoeden we de kosten voor het wegslepen van je auto. Juist in het buitenland.