Kies de beste gezinsauto voor jou
26 april 2021Je kent ze wel, de lijstjes met beste gezinsauto. Maar wat is de beste auto voor jóúw gezin?
Lees het artikel overOm die keuze wat simpeler te maken, zijn de stoelen ingedeeld in groepen. We kijken hierbij naar het gewicht van het kind, het cijfer zegt dus niks over de leeftijd. Weegt je kind meer dan het maximumgewicht van het stoeltje? Of wordt je kindje te groot voor de stoel? Dan wordt het tijd voor de volgende stoelgroep. De groepen zijn zo ingedeeld:
Baby’s jonger dan 12 maanden hebben een erg kwetsbare hals. Zij zitten daarom altijd tegen de rijrichting in. Goed om te weten: ook na 12 maanden is het slim om kinderen zo lang mogelijk ‘achteruitkijkend’ te vervoeren. Dit houdt in dat het kind met de rug naar de voorstoelen zit. Zo zitten ze veel veiliger bij een frontale botsing. En krijgen het hoofd en de nek van het kind niet zo’n grote klap.
Is je kind zwaarder dan 13 kilo of komt het hoofdje boven het kinderstoeltje uit? Stap dan pas over naar een ‘vooruitkijkend’ autostoeltje. Hoe langer je hiermee wacht, hoe veiliger het is voor je kind.
Weer zo’n ingewikkelde term! Bij het kiezen van een kinderstoel voor in je auto is het goed om te checken of het stoeltje het R44 of R129 I-Size label heeft. Dan voldoet het aan een aantal Europese veiligheidsnormen. Kijk ook of het stoeltje genoeg bescherming biedt bij een zijdelingse botsing. En dat het hoofdje genoeg ondersteuning krijgt als je kindje in slaap valt.
De meest mensen zetten het kinderzitje achter de passagiers- of bestuurdersstoel. Maar het midden van de achterbank is het veiligst. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van de universiteit van Philadelphia. Wil je je kind liever naast je op de passagiersstoel? Zet dan altijd de airbag uit.
Een kinderstoel voor in je auto moet niet alleen veilig zijn, maar ook handig in gebruik. Kies daarom een autostoel die je makkelijk vast kunt zetten. En kijk of je auto de nodige ondersteuning biedt. Er zijn verschillende manieren om een zitje vast te zetten.
Is de kleine smurf inmiddels niet zo klein meer en is hij toe aan een stoel uit groep 2-3? Dan moet je op zoek naar een zitverhoger. Hierbij kun je het beste kiezen voor een model met een rugleuning.
Heb je een aantal autostoeltjes op het oog, maar kun je nog geen keuze maken? Wij hebben nog een aantal tips die de doorslag kunnen geven:
Ga je op pad met je kind? Dan is het niet alleen goed om een veilig autostoeltje te hebben, maar ook een goede verzekering. Kies daarom voor onze Inzittendenverzekering. Zo is iedereen in de auto verzekerd.