Kies de beste gezinsauto voor jou
26 april 2021Je kent ze wel, de lijstjes met beste gezinsauto. Maar wat is de beste auto voor jóúw gezin?
Lees het artikel overDe elektrische auto is in opkomst en je ziet ze steeds meer op de weg. Je kunt er steeds grotere afstanden mee rijden, het laden gaat steeds sneller en deze auto’s stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor ze beter zijn voor het milieu. En al kost een elektrische auto bij aankoop meer geld dan een ‘traditionele’ auto, op lange termijn ben je goedkoper uit.
Zeker weten, elektrische auto’s staan juist bekend om hun veiligheid. Ze hebben een sterkere kreukelzone en de accu wordt direct uitgeschakeld bij een ongeluk. Hierdoor zijn kortsluiting en brandgevaar uitgesloten. En omdat de accu bij sommige modellen in de bodem van de auto zit, is het chassis van de auto stijver en sterker. Zo ga je met een gerust hart samen met je gezin op pad.
Om te kunnen rijden, moet de accu van de elektrische auto opgeladen zijn. Je kunt via de gemeente een laadpaal voor thuis aanvragen, zodat je je auto voor de deur kunt opladen. Ben je veel onderweg? Dan kun je gebruik maken van één van de ruim 122.000 publieke laadpalen in Nederland. Hiervoor heb je wel een ‘laadpas’ nodig: dit is een abonnement, waarmee je betaalt voor de stroom. Ook komen er steeds meer snellaadpunten, waarmee het laden van je auto nog sneller gaat. Deze zijn vooral langs de snelwegen te vinden.
De twee populairste, elektrische modellen zijn de volledig elektrische auto en de plug-in hybrid. De eerste rijdt puur elektrisch, terwijl de plug-in hybrid naast een elektrische motor ook een brandstofmotor heeft. Het verschil zit ‘m in het bereik van de accu: de plug-in hybrid kan gemiddeld 40 kilometer elektrisch rijden, terwijl de volledig elektrische auto veel verder komt. Reken dus voor jezelf uit welk model past bij jouw dagelijkse kilometers.
Een elektrische auto heeft over het algemeen namelijk meer knopjes dan een traditionele auto. Daarom is het bij de aankoop van een elektrische gezinsauto goed om te weten hoe alles werkt. Weet je bijvoorbeeld hoe je de airbag van de passagiersstoel uitschakelt wanneer er een kinderzitje op staat? Dat is namelijk verplicht. Maar ook handig om te weten is hoe het kinderslot werkt en hoe de elektrische ramen worden vergrendeld.
Ga je op reis met je elektrische auto én kinderen, dan wil je geen uren wachten langs de snelweg totdat de accu is opgeladen. Toch hangt de laadtijd af van het vermogen van de laadpaal en de sterkte van jouw autobatterij. Zo zijn er modellen die bijna 7 uur nodig hebben om op te laden, terwijl andere elektrische auto’s via een snellader binnen een half uur voor 80% opgeladen zijn.
Sommige mensen gaan meer rijden als ze kinderen krijgen en anderen juist minder. En omdat het per elektrische auto verschilt hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden, is het verstandig om vooraf een berekening te maken. Zo weet je direct welk accupakket past bij jouw kilometers.
Laadruimte is belangrijk, zeker bij een elektrische auto voor het gezin. Omdat de grootte van de accu verschilt per model, doe je er goed aan om vooraf te testen of je kinderwagen er probleemloos in past. Maar ook of je ruimte genoeg hebt voor je vakantiespullen en, wanneer nodig, voor een ritje naar de blauw-gele meubelgigant. En houd je van kamperen en heb je een caravan? Check dan ook meteen of de elektrische auto een trekhaak heeft.
Er komt veel kijken bij de aankoop van een elektrische gezinsauto. Maar je wil natuurlijk ook goed verzekerd zijn. De FBTO Autoverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Bereken de premie en je weet binnen 2 minuten waar je aan toe bent!