Naar inhoud
een set van zwarte motorhelm, motorpak, handschoenen, zonnebril en sleutel

Goede motorkleding is essentieel. Zo kies je!

Motorkleding moet vooral goed beschermen. Wat heb je allemaal nodig?
28 juni 2021
Het is eigenlijk een beetje gek. Wie motorrijdt zonder helm kan een flinke boete krijgen. Maar niemand verbiedt je om in korte broek en Hawaiishirt op de motor te stappen. Al snap je natuurlijk zelf ook wel dat zoiets niet slim is. Wat is wél goede en veilige kleding? Lees snel verder…

Motorpak of losse broek en jas?

Laten we beginnen bij het motorpak. Wil je een eendelig of tweedelig motorpak kopen? Het is niet per se verkeerd om een losse broek en jas te kopen, maar 1 geheel dat strak om je lijf zit is veiliger. Daarom kun je een tweedelig motorpak vaak ook de jas en broek aan elkaar vast ritsen. Als je van de motor valt is het de bedoeling dat je zo soepel mogelijk over de weg glijdt en niet gaat rollen. Rollen gebeurt wanneer er wrijving ontstaat tussen jou en het wegdek. Die wrijving kan ontstaan op plekken waar je kleding niet strak zit, opbolt of niet goed aansluit. Een motorpak dat uit 1 geheel bestaat en de goede maat heeft, heeft bovendien alle beschermende delen op de juiste plek: op de ellebogen, schouders, heupen en knieën.

Leer of geen leer?

De 1 vindt leer mooi en de ander niet zo. Motorkleding is er niet om fashion impact mee te maken, maar om de impact op te vangen van bijvoorbeeld van een glijpartij. Wat dat betreft gaat er niets boven strak leer dat zit als een 2e huid. Waar katoen of kunststof scheuren bij een harde val, blijft leer meestal heel. Runderleer is stevig, kangoeroeleer is stevig én soepel en geitenleer is stug en vooral geschikt voor handschoenen. Belangrijk in het maken van je keuze is ook met wat voor type weer je gaat rijden. Want voor ieder weertype is er wel aparte kleding voor op de motor.

Zijn er dan geen nadelen aan leer?

Zeker wel! Je wordt nat in de regen, het pak droogt langzaam en het leer zelf houdt ook niet van vocht. Bij (zware) regen kun je overwegen om niet op de motor te stappen of misschien kun je een 2e pak kopen, alleen voor de regendagen. Daarnaast vraagt leer om onderhoud, je moet het schoonhouden en invetten. Ben je praktisch ingesteld en houd je van gemak, dan kies je liever een kunststof pak. Die kun je gewoon in de wasmachine gooien. Ook kan een leren pak duur zijn. Kijk eens bij een outlet of je daar iets met voordeel kunt scoren.

Passen, passen, passen. En niet voor de spiegel

Ok, je weet nu al een beetje wat het veiligst is, maar wat vind je mooi? Je zal niet de eerste motorrijder zijn die een winkel inloopt maar eigenlijk al op internet het mooiste pak of coolste merk heeft uitgezocht. Houd vooral niet te star vast aan je 1e keuze en ga passen, passen en nog eens passen.

Waar moet je op letten?

  • Een pak moet strak zitten. Als ‘ie bij je armen los zit, gaat het pak wapperen. Dat maakt een irritante herrie.
  • Een goed pak stopt bij je pols en gaat er niet overheen. Dan zit je handschoen er prettiger overheen. Ook je broekspijpen moeten niet te lang zijn, daar gaan je laarzen overheen.
  • Een trouwpak pas je voor de spiegel, maar een motorpak niet. Die pas je op de motor. Omdat je voorover zit is een motorpak wat langer aan de achterzijde en wat korter aan de voorzijde. Een goed motorpak zit dus lekkerder in rijderspositie dan als je rechtop loopt.

Vergeet de onderkleding niet

Heb je weleens iemand gezien die zijn motorpak niet uit kreeg, omdat ie helemaal vastgeplakt zat? Dat is dus een typisch gevalletje onderkleding vergeten. Je denkt misschien dat een extra laag onder je kleding te warm is, maar goede onderkleding reguleert de temperatuur, vangt vocht op en houdt je juist koel.

Draag motorschoenen of laarzen

Rijd je op een warme dag een kort ritje door de stad en niet harder dan 50? Dan kan je best een keer je gympen aanhebben in combinatie met kevlar jeans. Maar ga je de snelweg op, draag dan een pak en stevige leren schoenen of motorlaarzen.

Kies een goede helm

Een goede helm is echt erg belangrijk. Niet alleen voor je veiligheid, maar omdat dat ding de hele rit op je hoofd zit. Een mooie, veilige helm die niet prettig zit, kan je rijplezier verminderen. Neem dus de tijd om een goede helm te kiezen. Wees je ook bewust dat goedkoop achteraf duurkoop kan zijn. Een paar weetjes over de helm:

  • Je moet een helm vervangen na 3-5 jaar (polycarbonaat) of pas na 9 jaar (glasvezel, carbon). Een helm van glasvezel of carbon mag dus duurder zijn dan eentje van polycarbonaat.
  • Die termijn van 3, 5 of 9 jaar geldt niet vanaf de datum dat je de helm koopt, maar de datum van productie. Koop dus geen oude helm!
  • Laat je je helm een keer heel hard vallen? Dan wordt ook aangeraden om een nieuwe helm te kopen.
  • Als het vizier van je helm regelmatig beslaat, koop dan een Pinlock vizier. Dat is een soort dubbelglas, maar dan van kunststof en voorkomt dat je helm beslaat.

Overweeg contactlenzen en gehoorbescherming

Dat 1e is geen grapje. Als je brildragend bent, tenminste. Het kan warm worden in je helm en als je bril beslaat zie je te weinig. Ook gehoorbescherming is niet overdreven. Als je lange tochten maakt, stel je je gehoor langdurig bloot aan geluiden van het verkeer en de rijwind.

Gehoorbeschadiging komt niet alleen door hoe hard het geluid is, maar ook hoe langdurig. Zo is 5 uur lang windgeluid misschien wel hetzelfde als 1 uur luisteren naar een luid concert. Je kunt kiezen voor een helm met extra kussentjes bij het oor, oordopjes of navigatie oortjes. Je wordt bovendien minder snel moe met oordopjes, dus dopjes zijn goed voor een ontspannen tocht.

Voor ongeveer € 100,- tot € 120,- kun je gehoorbescherming op maat laten maken die ongeveer 10 jaar meegaat. Deze bescherming filteren de hoge tonen zoals windgeruis, maar je kunt nog wel goed het omgevingsgeluid horen. En met elkaar praten via de intercom.

Bouw aan je netwerk

Breng eens in kaart welke vrienden, familie, kennissen en collega’s er nog meer motorrijden. Het is net als met praten over voetbal: motorrijders raken onderling snel aan de praat over hun passie. Heb je geen motorrijdende vrienden of vriendinnen, dan is er misschien wel een leuk online forum, een gezellige (geen beruchte) motorclub of een tour waar je aan kunt meedoen. Motorrijders helpen elkaar en hebben waarschijnlijk nog veel meer en betere tips voor jou dan je hier kunt lezen.

Kies jouw ideale motorverzekering

Motor gekocht, motorkleding gekocht en ready to go? Ga niet onverzekerd de weg op en kijk welke extra’s je nodig hebt. Bijvoorbeeld een aanvullende dekking voor iemand die bij jou achterop zit. Bereken in 2 minuten de premie van jouw ideale motorverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...