Dromen over een wereldreis. Zo lukt het
23 mei 2023Wie droomt er niet van het maken van een wereldreis. Bereid je nu alvast voor met deze tips.
Lees het artikel overKan ik een digital nomad worden? Elke keer als ik aan die vraag dacht, vlogen de uren voorbij. In mijn dromen had ik de sprong al gewaagd. Op een laptop werken ergens boven op een berg. Ik voelde ook dat de timing perfect was. Zonder partner, kinderen of hypotheek ben ik vrij om mijn eigen pad te kiezen. Ik wilde echter niet alleen dromen, maar ook concrete plannen maken.
Mijn eerste stap was me aansluiten bij online groepen van digital nomads. Ik wilde zien wat voor werk ze deden, waar ze werk vonden, en op welke locaties ze actief waren. Daarnaast begon ik mijn baan zoveel mogelijk op afstand uit te voeren. Als ik mijn werk in Nederland op afstand kan doen, dan kan dat in het buitenland ook. Ook vroeg ik aan collega's die als zzp'er werken, of zij dachten dat het ook iets voor mij zou zijn. Hun positieve reacties gaven me een boost.
Waar leven en werken de meeste digital nomads? Daar had ik nog geen idee van! Dus zocht ik het uit. Steden waar het leven goedkoop is, waar het veilig is, waar goede wifi is, en waar je makkelijk andere nomads ontmoet. Veel nomads gaan naar Bali, Chiang Mai, en Medellín. Steden met veel voorzieningen en een relaxed leven.
Ik koos voor Medellín in Colombia. Deze stad was vroeger gevaarlijk door drugshandel en geweld, maar dat is veranderd. Nu is het een levendige stad vol cultuur. Door mijn tijd daar leerde ik om niet zo snel te oordelen over andere landen.
In Medellín werd ik verliefd op de straatmuziek. Er zijn veel festivals, zoals het Medellín Jazz Festival. Die brengen de stad tot leven. Ik besloot ook om salsalessen te nemen, zodat ik meer kon meedoen met de cultuur en mensen ontmoeten. 's Avonds is de stad heel gezellig. De bars en clubs zijn altijd vol.
Mijn tweede bestemming was Kaapstad en omgeving. Handig, in dezelfde tijdzone als Nederland. Daar wilde ik juist genieten van de rust en de natuur. Dat is ook een kant van mij: rustig op een surfboard door een mooi baaitje peddelen. Of schildpadden bekijken. Even weg van alle drukte. Toen ik een paar maanden wat minder werk had, werkte ik zelfs op een wijnboerderij.
Wat voor werk kun je goed doen als digital nomad? Hoog op de lijst stonden 2 dingen waar ik al ervaring mee had: grafisch vormgeven en tekstschrijven. Ik heb die vaardigheden verder ontwikkeld en combineer ze met het adviseren van bedrijven over hun communicatie. Waar ik vroeger vooral advies gaf, voer ik het nu ook zelf uit.
Ik bied mijn diensten aan op freelance platforms zoals Upwork, Freelancer en Fiverr. Op deze platforms kom ik in contact met klanten die vaak meer nodig hebben dan alleen een tekst of ontwerp. Met mijn achtergrond in marketing kan ik dieper ingaan op hun behoeften en helpen hun vragen op te lossen.
“Hoeveel verdien je eigenlijk als digital nomad?” Die vraag krijg ik weleens. Voor mijn advieswerk vraag ik meestal 95 euro per uur. Voor schrijven en vormgeven vraag ik 70 euro per uur. Dat is minder dan in Nederland, maar zo blijf ik aantrekkelijk voor klanten die mijn manier van werken waarderen.
Er zijn momenten geweest dat ik even geen consultancy werk had. Dat geeft niet, want het leven is ook minder duur. In zo'n periode hielp ik op een wijnboerderij in de beroemde wijnroute, ten oosten van Kaapstad. Met de zon, gezellige mensen en kost en inwoning had ik niet veel geld nodig. Ik leerde er ook veel over wijn maken, van druiven plukken tot bottelen.
6 maanden voordat ik vertrok, begon ik met de praktische voorbereidingen. Vlliegtickets kopen, een reisverzekering afsluiten en uitzoeken hoe ik een 'digital nomad visum' kon krijgen. Dat is een speciaal visum dat je toestaat om in een land te werken terwijl je reist. Ik heb er eentje geregeld voor Colombia waar een digital nomad visum standaard 2 jaar geldig is. Superhandig. Want zo hoefde ik me tijdens mijn verblijf geen zorgen te maken over de verlenging van mijn visum.
Na een jaar in het buitenland keerde ik voor de feestdagen terug naar Nederland. Thuis zijn voelde fijn, maar ook anders. Ik was superblij mijn vriendinnen en familie te zien. Je merkt wel duidelijk verschil tussen mijn reisleven en dat van mijn vriendinnen. Maar door die verschillen kunnen we juist goed van elkaar leren.
En mijn familie? Oh, wat ik heb ik ze gemist! Vooral m’n 2 jaar jongere broer. Vroeger konden we ruzie hebben om de stomste dingen. Maar nu lijkt het alsof we allebei een stuk volwassener zijn geworden. En ja, ik vertel hem honderduit over m’n reisavonturen. Ook m’n ouders willen ze graag horen.
Of ik me ooit weer in Nederland settel? Ik denk het wel. Gewoon huisje-boompje-beestje. Met een man en een hond en kinderen. En een héél voorspelbare baan, hahaha. Maar nu nog even niet!
Binnen een paar minuten stel je je reisverzekering samen en sluit je ‘m direct af. Zo kun je – net als Anna – weer verder met het uitzoeken van interessante bestemmingen. Of een goede dansschool zoeken voor je salsalessen.
Goed om te weten: je FBTO Reisverzekering is geldig als je bent ingeschreven in een gemeente in Nederland. Maar blijf je langer dan 8 maanden aaneengesloten in het buitenland? Dan moet je je uitschrijven bij je gemeente in Nederland.